Page

Tuesday, August 17, 2010

Salleh Gregor Samsa


Salleh Gregor Samsa.

Ever heard this name? He’s not an artist, he’s not a politician and he’s not our second astronaut. But in these past few days he got all the fame that all these guys ever dream off.

What makes he own the fame?

Easy. With these words, “kepada yang berpuasa; Fuck you off!


(u can read by urself by clicking the picture above)

As we all known, Facebook is like a field for u to show urself to the world. Everyone compete against each other to have a lot of friends, put the best profile picture to get people attract to u, creates a group or something.

Same goes with Samsa. He uses Facebook to channel his dissatisfaction about our life systems. He argued almost about everything. He insulted Muslims who are busy with celebrating Ramadhan, he complained about the government systems, and even complain about his own religion system, Islam.

Based from his blog that I read (sorry, his blog is no longer available), this guy was not that stupid. I mean he got a brain (yes, we all do), but based on his writing, it’s quite surprised someone like him, age around 25, could be so radical.

Instead of being so desperate looking for an attention, he tried to spread his own ideologies. And what made it worst, his ideologies was kind of lost and cannot be accepted.

Sex, homo-sexual, smoking bong, anything that negatives, u name it, I think he done it. He proudly wrote in his blog about all of his activities.

He was more liberal Malay than anyone because he's damn with fasting rules, don't like to be stared at when eating and actually criticize the religion to maximum. When people criticize religion, it always reminds me to people like Geert Wilder and Salman Rushdie.

Let’s talk a little bit about Geert Wilder.

Geert Wilder, a Dutchmen and atheist, also gain his fame by insulting Islam through his film, Fitna. Damn I really hate this guy more than anything. His film Fitna, attempts to demonstrate that the Qur'an motivates its followers to hate all who violate Islamic teachings. Consequently, the film argues that Islam encourage the acts of terrorism, violence against women, violence and subjugation of "infidels" and etc.

And because of his film, Geert Wilders remained the most threatened politician in the Netherlands in 2008. He got so many kill threatened like everyone’s compete to kill him, he was also banned from entering UK in certain time. And I’m not sure how idiot was he when he tried to calm the situation by saying “I don't hate Muslims, I hate Islam”. (maybe he thought by saying these will make Muslim stop mad at him, what a moron!)

Back to our Salleh Gregor, he also has this one intention to make his own movement. Find around 30 thousand people to join this movement, write his own’ holy book, and finally declare 2015 as a judgement day. So absurd! Who the hell he thinks he is? Some kind Ayah Pin? Want to create another Kerajaan Langit?

Maybe somebody should do something to bring this guy back to the right path. Bring him back to the straight path instead of running in circle. And in case I need to be that somebody, it would be my pleasure(even I realised I’m not the best person to refer too, but still if I can help even a little, it would be my pleasure). But the case now is he no longer available to be reached. His FB account was deactivated, so did his blog account. So if u happens to read this Salleh, feel free to contact me. Maybe we can have teh tarik together and talk. ;)

So for those else who are anti-Islam, and misunderstood with this religion, like Geert Wilder, please find urself an AL-Quran, read and understand it. Then u will see how beautiful and well written it is. For some reason it makes our heart feel so at rest and peaceful. It is something that u would never understand unless u feel it by urself. Maybe one day u will realise the truth about Islam.







Read the comments by Salleh Gregor Samsa by clicking here.



150 comments:

famy said...

if salleh is (was) so brave with his statement, that he though he was correct, why the hell he deactivate his fb? is he scared to death with something he cant even have the real answer?

the number of free thinkers and atheist are now increasing. this is worrying because these kind of person are everywhere - lawyers, lecturers and so on.

we dont want to end up like indonesia, FGS

colorless said...
This comment has been removed by the author.
Aujinz said...

ermm.. dah baca mengenai beliau dari minggu lepas melalui FB..

semoga beliau kembali ke jalan yang benar..

Anonymous said...

Look, in spite of the hooha,and the great pandemonium,no one even bothered to ask where the guy came from.

Why did he write this?Under what circumstances was he writing?

ANother thing,why can't we appreciate someone else's privacy?He wasn't even spreading anything.It is his FB,and it was a conversation.
Before I get accused of being a one track mind,I'd better stop.But I want to say,yes,we will not be like Indonesia.We'll be worse.

maCy said...

i knew him from mofasad, one of the active bloggers..

seriously, i felt so sad n frustated. this is malaysia, not dat bad aite.

but lagi seday bila ada yg setuju dengan dia... :(

Rina (◕‿◕)✿ said...

dah bace ttg dia. tau plak tkut delete blog n fb zz

hish geramnye! org mcm ni patut dihukum bunuh. da sah sah murtad! menghina Islam sesuka hati dia. nsib baik umat Nabi Muhammad, kalau x sure fb die meletop time2 tu jugak

Ozz said...

Well....I am not surprised at all...jahiliyah people existed thousand of years ago.......

Malik Danishmend said...

i would love to grind his little head on a train track..and laugh while doing it..

maybe this vermin from borneo, nama dia tak macam peninsula pun. hope a comet smash him straight to hell.

Asielah said...

Astaghfirullahalazim..

The world really is coming to an end. How can someone be so blind? How can someone be so intoxicated with the world and its pleasures, until he forgets about his Creator? Hukum hudud would be nice here.

To anon, don't be ridiculously silly with that statement of urs. It really is not smart at all. Really, please. This is the cyber world. EVERYTHING SPREADS! There isn't a need to ask him of his circumstances. It's a straight forward case. It's like saying that everyone has freedom of speech, and has a right to do whatever they want. But y would u talk about something that will put hundreds of thousands or even millions of ppl in anger? Especially online. Just for fun? Just for kicks? If so, then these ppl truly are damned. And in this fella's case, it's our duty as a fellow muslim to give him a helping hand, since he's obviously lost.

It's Ramadhan. Have some respect. Even non-Muslims can respect this blessed month.

Btw, only psychotic maniacs would follow his cult. Who wud be that stupid as to follow something that doesnt make sense at all. Ni lah namanya tak reti pakai akal yang dah dikurniakan. Like my mum always says, otak letak kat lutut! His words are really hurtful. And to think that it came from someone who was privileged to be born a Muslim. Really sad..

Anonymous said...

What a pathetic boy. He already learned Pendidikan Islam when he was in elementary school. May Allah bless him.

Anonymous said...

Malik,

How ignorant can u be? Nama di facebook belum tentu nama betul. Asal perkara kurang alim je nak libatkan Sabah Sarawak!

Muka dia tak pass la Sabah Sarawak!

wan azwan said...

salam kawan2
slamat bpuase
bila saye baca statement die, hati saya terasa panas jer, die ingat die sape?
budak tu orang mane ek?

Anonymous said...

sangat x blh terima si salleh ni org kluang..(dia ada tulis dlm blog dia).
ni la jadinya kalau t'lalu banyak b'fikir n mengkaji tanpa ada guru.maka syaitanlah gurunya..
hak b'suara bkn b'maksud blh m'hina n menidakkan pandangan org lain.
semoga kita t'pelihara oleh Allah s.w.t .

Miss Lya said...

Salam..
Saya tak rasa yang orang macam ni akan terima apa yang kita cakap or ceramah kat dia..Orang macam ni perlukan bukti, yang betul2 kukuh untuk bagi dia percaya dan terima bahawa Tuhan itu wujud dan hanya Islam agama yang patut di anuti..

Ape2 pun, semoga dia dan kawan2 mendapat hidayah dari-Nya..

Anonymous said...

ape yg nak risau pasal free thinker dgn atheist? diorg tak menghasut org soh jadi mcm diorg pon sbb diorg xde konsep2 dakwah ni. diorg ni selalunya jadi atas kesedaran sendiri.

org2 mcm ni perompak ke? pembunuh ke? famy pon dah tau diorg ni skrg dari golongan profesional, so? jgn judge org sbb die xde agama dude :)
dan kepada macy; org2 mcm ni selalunya lagi well manners dari yg ada agama ni.

aku tak rasa dia takut untuk diri dia, dia just takut untuk org2 keliling dia, sbb die xnak org keliling die kne 'tempias' hal die.
dan rina; anda secara tak langsung membuktikan Islam tak boleh terima individu yg menolak Islam itu sendiri atau murtad dan dia zahirkan dengan cara 'bunuh'... dan itu adalah satu bentuk kekejaman dlm aspek kemanusiaan. jika Islam itu murni dan sejahtera; bunuh bukan cara-nya :)

dan tak perlu doakan die dihempap tahi bintang atau digilis train sbb Islam tak suruh penganutnya doakan bnda buruk2... kalau tak silaplah...

dan kesedihan yg kalian2 luahkan disini hanyalah kerana dia 'bukan' mcm korg. sedih sbb ada org yg mampu menyampah dgn agama yg pernah dia anuti. Akal yg ada pon bkan semestinya digunakan hanya untuk MENURUT benda yg disampaikan turun temurun.

belajar dgn guru hanyalah untuk memastikan yg 'kita' tak terkeluar dari silibus, tapi kita sendiri selalu pikir bnda yg 'outside the box' untuk setiap bnda yg kita buat hari2 dan itu dah lari dari tema belajar dgn guru.. syaitan? nafsu itu adalah syaitan sbnarnya.. :) dan spt mana anda tau menidakkan pandangan org lain adalah satu kesalahan MANUSIA, kenapa korg menidakkan pandangan dia? sbb kalian? ISLAM. dan dia? NOT ANYMORE.

dan direct action die telah membuatkan kebanyakan umat Islam yg berjiwa umar al khatab naik berang, korg discuss pasal die dan buat spekulasi pasal die pon dah berdosa beb,even die murtad:)

Malik Danishmend said...

Anonymous- yeah, you have a point there, didn't think about that. sorry for my misconception.

but still, i would love to smash his head and made an example for everyone. budak ni cam tak tengok sebalik dugaan dia duk kena, duk ikut kepala dia je

budak tu ada blog? apa url nye?

Salleh G. Samsa said...

"Maybe we can have teh tarik together and talk. ;)"


Yeah, later bro. Jumpa kamu di neraka. Sebabnya, semua yang terlibat dalam blog2 murahan seperti ini, semuanya akan ke neraka. Semuanya pengumpat, dan orang-orang bodoh yang tak ada benda lain yang nak dibuat.

Dan, yang pastinya dari banyak-banyak blog yang aku baca pasal aku, semuanya banyak memfitnah dari memberikan fakta.

Ok, untuk kamu semua, aku lakukan satu dosa. Jadi, kamu semua nak perbetulkannya dengan idea-idea kamu.

Tapi, jangan lupa dosa yang kamu semua lakukan, lebih hebat dari dosa yang aku lakukan.

Jadi, point dosa kita sekarang ni, mungkin dah setaraf.

Kamu ingin membersihkan tahi, kerana kamu sendiri mahu menjadi tahi itu. Dan, jelasnya KEBANYAKKAN orang yang memberi komen, yang men-copy-paste semua tu, tak jauh bezanya dari Salleh Gregor Samsa. Dan, itu sangat ironi.

p/s tolong sebarkan pada kawan-kawan, fans-fans blog-blog gosip murahan yang tak bermaruah macam blog kau ni. Ok?

Dan, kalau nak famous, senang je. Tak payah buat macam ni. Aku boleh bukak kelas. Just ask.

Salleh G. Samsa said...

BTW, thanks sebab cuba samakan aku dengan Salman dan mamat Fitna tu. But, you are totally wrong. Salleh Gregor Samsa is Salleh Gregor Samsa.

Sharaf said...

hey anonymous,

u talk smart, since u soooo "rational" why don't u advise tis salleh boy n c if he listen 2 u instead of us. u can use fb 2 contact him... talkin here won't resolve much can it? u just hav sum issue wit tis blog,

stop being anonymous, hav a balls or what ever u hav down there.

Fared Isa said...

@ Salleh G. Samsa

Chill Salleh, why u so mad?

Did u ever think when u wrote statement about insulting Muslims in ur FB status before?

That was sensitive issue bro, u shouldn't do that. U make every of us Muslims around the globe mad at u.

We are not going to sit down and just listen u talking shit about our religion.

And what is ur point with all ur comments above? seriously, I dont get it. What are u trying to say actually?

come on, u can do better. Bring out ur point if u want to argue, don't be so emotional.

otherwise just shut up and stop talking nonsense!

aReaL said...

Dia Ni Masih Tak Rasa Bersalah Ke ???
Cakap Merepek2... Pasal Tahi Laa... Ko Tu Yang Tahi Wahai Salleh Oii...

Anonymous said...

this salleh is just stupid and an attention seeker boy la. lawak k.. punk celah mana. kah kah kah, he'a JOKE ..

Anonymous said...

Allah dah beri akal untuk kita pikir..kalo tak mau guna akal tu,kita lebih hina dari seekor biawak...

Flowergirlz~ said...

" juMPA DI NERAKA.."
well, basically this Salleh still believe in neraka.. maksudnya dea tahu neraka tue wujud n islam tue ade.
so what's da point of his arguement?
he's not an atheist, he basically believe it neraka..

for anonymous aka salleh friend : Tgk cra komen pon taw ko ne mmbe baek dea, mmg dea bkan pembunh aka perompak ke pe dea ley je amalkan ape yg dea percaya, but dea kena ingt sensitiviti org len..
yg ko nak kutuk org yg perthankan agama ISLAM LAk nape?, coz korg pon perthankan ape yg korg percaya..
yg bezanya ktrg xkutuk pasal atheist kat pesbuk sndri, ktrg taw jaga sensitiviti org. but he didn't..
so he either had to apologize or juz accept this~~
"org2 mcm ni selalunya lagi well manners dari yg ada agama ni."
pe mksud ko ayat ne?
org well manner xkutuk agama sndri or agama org len publicly ..

Malik said...

I strongly agree with Flowergirlz. That idiot anonymous yang comment panjang tu tak reti nak beza kan ka, yang si salleh vermin ni bukan tolak islam, or questioning islam in an educated manner, but insulting in a stupid and not well-thought out argument.

see the way he comment!!! what do you make of that? a fool with no future and talk crap and just asking for trouble..your kind just bring chose in this world..

hey salleh, ilmu lu sangat cetek and still naive..dont speak about the things you barely know, just make yourself look more stupid. and salleh, your sins are much worst than all of us put together..you have no respect for others, keep your uneducated and foolish opinion to yourself, because a moron.

you just a loser with nothing to contribute to this world, better off dead rather be a nuisance. coward little kid!!!

and i support Sharaf's comment. and Fared Isa, tak payah layan budak ni elok elok, dia cakap pun tak pakai akal(if he has any).

Dakwat Basah! said...

segalanya bermula dari FB,buat statement dan berjuta org akan baca.FB umpama air sungai,mengalir bersama ikan2 yg baik utk dimakan.dlm masa sama ada juga smph2 yg busuk dan meloyakan.terpulang pada kita utk menjala ikan utk dimakan atau mengambil sampah utk dibasuh.lebih baik sampah itu dibiarkan saja hanyut.smpi hilir nnti sgkut ke tebing dan lupus.

Haji Salleh said...

tak payah la kita kita fikirkan pasal si salleh ni.. kita doa je la spy Allah bukakan pintu hati dia ni untuk menjadi orang islam semula.. yang paling penting kita kena beringat dan bertindak untuk mengahpuskan freethinker2 macam dia tu.. memang dunia ni nak kiamat dah..

macamanapun aku ada teori mengapa si salleh ni tak wajib berpuasa:

1) salleh tak mempunyai akal dlm erti kata lain dia ni tak waras atau bahasa kasarnya dia ni gila la

2) salleh belum lagi baligh atau belum cukup umur. biarpun telah berusia 25thn salleh belum lagi baligh so xwajib puasa; dan

3) salleh tidak mampu berpuasa (uzur) uzur akibat tidak dapat menahan nafsu sendiri biarpun syaitan diikat dlm bln ramadhan ni..

famy said...

agree with Flowergirlz...

perhaps salleh thought that his fb is his own personal thing, but what if i say something fucking bout u and post it at my wall, so all my friends and classmates and professors could it be wrong because its my wall and it my fb?

chill la.

dont be a cheapskate with one hit wonder la. of u r attention desperado, just be creative next time.

we never fucking care about your so-called freethinking idea so why did u do it at the first place.

owh by the way, athies believe in neraka?

LOL

famy said...

agree with flowergirlz

salleh,

u are a cheapskate attention seekers, trying to have a one hit wonder but couldnt be more creative

next time try harder

if u think that u are funcking ignorant bout muslim, so dont bother post something regarding to us.

we dont say bad things bout ur free thinking, so u dont mess up with us.

and jumpa di neraka? what, u r saying you believe in neraka? is thatan invitation? what? have been there before?

W.E.L

Anonymous said...

Agreed with Flowergirlz!

U (Salleh) xkan put down your comment (kt sini) klu u rase wat have u wrote are correct.

Klu u rase you r in d rite sight,u x payah nak melenting. I know ppl like u,alwez rase u yg betol. ape org ckp,ape org nasihat sume x betol. Only u yg betol. But seroiusly,one day u will realize it (i hope).

org x appreciates u klu u talk about others. same mcm skrang,u dont like ppl talk about urself,ur blog,ur FB.. at the first place,y u talk (hina actually) ppl punye believes n religion.Our prophet Muhammad pon ajar,do respect others religion!

X payah nk melenting klu u rase u in d right path...Regards / Siti

Anonymous said...

umat islam : kawan2...skrg nie ngah puasa kan? marah cmner pon...tak baik mencarut...nak bertekak hal agama nie nape?? jaga diri sendiri jer la yer..lau benda tak betul memg patut kita tegur...tp skrg nie...cuba bawak bertenang dulu...sabar...

Dudee said...

Guys,chill out
He will be judged up there after The End of the world
Don't waste times talking about him or saying how u mad at him
It useless,He will never listen to any of you.Seriously
Just chill out

This person will be judged when he died.
Don't waste time and energy about him:D

P/S:Selamat berbuka puasa to u guys:)

Anonymous said...

salam..
jgn buang masa gaduh2 di bulan Ramadhan ni...senjata org mukmin ialah DOA...doakan saja dia..
mudah2an dia kembali ke pangkal jalan...Amin!

Anonymous said...

im agree dgn beberapa kenyataan sallehudin @ saleh gregor samsa...ada kebenaran pd dia & apa masalah some people yg nak hentam dia? ada yg beri komen mcm n hentam sallehudin ni mcm imam besar or mcm pendita,sdgkn diri sendiri byk kekurangan dan cuba jdkan saleh gregor sbg mangsa!!

Anonymous said...

"im agree"...bahasa english pun tak betul, nak bersekongkol dengan salleh pulak...takde kebenaran langsung dengan si salleh ni...

faiz said...

This Salleh Gregor Samsa is maybe leak knowledge about Islam.. we also dont know how old he / she are..

Queeneva said...

hey guys...chill lar kae... to the "anonymous" aka Salleh's fren..

dari ape yg dah aku bace..semua komen2 dan kenyataan yg telah di keluarkan bukanlah untuk menghentam si Salleh ney dan menjadikan dier mangsa keadaan..Tapi kau kener fikir la dgn logiknyer...Sape yg xmarah kalau agama sendiri di kutuk.. Malaysia kan sebuah negara yg bebas.. Kalau kau ade kepercayaab sendiri kenape perlu nk MENGHINA??

Yg aku tau..Salleh ney dah berumo 25tahun eak? Tapi kenape pemikiran masih xmatang ek? Fikirler knpe org2 yg kt atas sume tue bagi komen yg kaw2 psl kau? Sebab kau dah menyentu sesuatu yg amat SENSITIF..Bukan lagi menyentu.. Tapi kau dah jatuh kan martabat agama yg kedua terbesar di dunia ney.. G mane2 pown kalau kau buat perkara yg same respon tetap same gak beb.. BENGGANG!! Tau x BENGGANG??!!

So c'mon lah kae.. Think futher lar aight..We're not come from the ROCK man.. We come from HIM.. HE made us..So for HIM we should praise..

p/s : If U got something that u r not satisfied with.. Feel free to reveal urself Salleh.. If u think that ur RELIGION is the TRUTH one rather than ISLAM or any other religion in this world feel free to share ur thought's..

Have A Nice Day~ :D

Asielah said...

Wow, so much commotion! Let me remind u that its our duty as a fellow muslim to try and give advice to him, since he is obviously lost. but, if he doesnt want to accept it, according to the law, we're to kill him. right? wallahualam. as far as i know la. pls do correct me if im wrong.

however, since we're in msia, we dont carry out such laws. then the best thing is definitely to pray for him. what he's done has definitely crossed the line. someone with even an ounce of sanity in him will never do such things. we're here to protect this religion, not let it get tarnished by ppl who obviously cant be thankful for the fact he has a life, has food, has clothes, has shelter. what else does he want? all he has to do is just be thankful to Him, and carry out his duty.

fact: u dont say or do things that will arouse anger in ppl.
fact: u dont talk bad about other religions,esp in public.
fact: when u offend someone's religion, ur bound to be hated, its called human nature. we wont just sit still while u mock our religion.

Anonymous said...

Saya doakan Salleh dan rakan2nya kembali ke jalan yg benar.. 1 hari nnti Insyaallah mereka2 ini akan diberi hidayah dan petunjuk oleh Yang Maha Esa.. amin.. - mae

Aku said...

dahlah.
kalau kita sama2 melenting2,same2 kutuk dia,ape beza kita dengan dia.
kalau nk bagi pendapat,rasa tak perlu carutan..
tapi apepon,Salleh,ingatlah yang kamu tuh makhluk Allah.bila2 mase dia boleh cabut nyawa kamu.muge diberikan hidayah olehNYA.jangan kutuk kalau tak suke.tak suke,senyap2 sahaja.

p/s : suke comment haji salleh :D

F & D said...

I think he know about Islam, but as other jahiliyah in our Prophet time and present, their don't want to accept it. Just as Holy Quran recite it many times. There are blind and deaf. Heart like a stone and more hard that that. They don't want to accept it because they don't want it, and of course as long the truth are forbid for their own lifestyle, they will reject it, how many times you advice him. He not a true seeker anyway. As easy as that. Well, let their death be their advice.

Anonymous said...

jom terawikh

faiz said...

Salleh, sbg

"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan kepada orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertakwa. (Yaitu) dalam beberapa hari tertentu. Maka barang siapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barang siapa dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. (Beberapa hari yang di tentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya di turunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil). Karena itu, barang siapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barang siapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka) maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang di tinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu, dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaknya kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang di berikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku (Allah) dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a, apabila ia memohon do'a kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran."
(QS. Al-Baqarah: 183-187)

Anonymous said...

congratz to salleh coz can think such this....jgn baca sesuker ati, baca sbg seorg yg berilmu. adakah kata2 dia salah?? sudut agama mmg...tapi dari sudut manusia, die ade hak untuk menyuarakan pendapat. he give a very valuable lesson....x terpikir ke korg, kenape kite kne pose???knape kne solat?? knape kite islam?? adakah sbb parent kte islam so kte islam....that not only that!! he give a reasons to understand our religion more.
org melayu leka dgn agama dan hanya tahu pertahankan bangsanya.
baca btui2 blog die....tulisan die satu sastera. dan jgn tuduh die sbg freethinker.....die percaya kpd tuhan, cuma tdk yakin dgn aper dia anuti. aper yg terjadi kpd bdk nie adalah kesalah org melayu sendiri,

anti-atheist said...

salah ke malik bace? die baca sbgai seorang yang berilmu kan. wei anon yang thinking outside the box(kononnye) , sape cikgu kau dulu? berilmu sangat ke kau? agama dan manusia mane boleh dipisahkan. sebab, ISLAM tu sendiri datang dari9 creator ,which is ALLAH. fikir2 kan la kawan, mane diri yang lemah ini berasal. dari evolusi? jika evolusi, dari mana dtngnya 1st genrtion? siapa yang mencipta? memang bole suarakan pendapt, tapi dia suarakan pendapt mcam mane? more to mengecam n insulting islam je.

puasa tu sebab perintah Allah. tapi, Allah Maha Mengetahui Tiap Sesuatu Yang Dia Perintahkan. diwajibkan umat islam untuk berpuasa kerana terdapt perlbgai manfaat. kalau mase bulan ramadhan, umat islam yang tulen akan rase takut untuk membuat maksiat. such as nak merokok, berzina, mencarut, membunuh and so on. dengan berpuasa, dapt menahan diri dari nafsu2 kita.

kenapa bersolat? solat ni untuk mendekatkan diri dengan allah. ntuk merasakan diri dekat dengan Allah.kami solat untuk mencari keredhaan Allah. kami solat untuk keampunan dosa kami. kami solat untuk menjauhkan diri kami ke lembah kekufuran. sebabnya, kami tahu, hidup ini bukan sekdar didunia saje. tpi juga diakhirat. sedarlah salleh, hidup ni bukan ntuk di dunia saje. tpi juga untuk akhirat.

Wa `allamati hubb al-akhira, bughd ad-dunya. meaning.. and the sign of one's loving the akhira is hatred of dunya. kami cintakan akhirat. sebab tu la yang membezakan kami dan engkau whai atheist.

maaf andai ilmu ku cetek. tapi, at least, faham la tentang agama ni. kau kluar la dari budaya songsang karl max, darwin smue tu. dorag yang mengasaskan benda2 tu pun, manusia mcam ko jugak. sesat dalam benak fikiran sendri.

salleh joned said...

memang dialektika sebegini dinanti nantikan dimalaysia sekarang ni.didalam era neo-liberasisi ekonomi dunia,salah satu dari kesan sampingannye adalah wujud persoalan identitas dikalangan kalangan manusia yg ekonominye sedang diperas oleh para para pemodal negara negara maju.mereka kembali kpd kebencian lama yg bagi mereka adalah sesuatu yg wajib dipertahankan,kerana bagi mereka bangsa dan agama adalah perkara tidak boleh dijual beli oleh ekonomi dan untuk membezakan mereka dengan manusia yg lain lain.kite bole lihat kebangkitan fasisme di eropa terutama di russia dan itali.di asia negara negara semakin memperkuatkan border masing masing dan menggunakan helah patriot dan nationalisme untuk menghalalkan cara drakonian mereka. maka trus digunakan oleh pemerintah dan pemodal untuk dijadikan senjata mereka memecah belahkan supaya mereka senang untuk meneruskan plan plan mereka untuk lebih memeras manusia dari segi ekonomi dan mental.
dimalaysia sudah ramai orang yg dituduh murtad dan diancam oleh status quo disini.ayah pin dan lain lain.seorang akedemia malaysia salleh ben joned juga dituduh murtad http://www.magickriver.net/culture.htm kesalahan salleh ben joned hanyalah dia tidak pandai menipu diri sendiri dan berkata apa yang difikirkannye dengan ikhlas.
aku tidak paham apabila indonesia selalu dikaitkan denagn keruntuhan moral.penduduknya adalah diantara yg paling berani melawan tirani kuku besi pemerintah dan melahirkan cendikaiwan tersohor Pramoedya Ananta Toer http://en.wikipedia.org/wiki/Pramoedya_Ananta_Toer.jika kamu tidak menitiskan air mata membaca keluarga gerilya maka kamu tidak harus beragama ternyata agama bagi kamu hanyalah sebuah perkara yg harus diikuti tidak wajib dipersoal.malaysia tidak ada penulis sebegitu kerana dominasi status quo yg sangat kuat yg berjaya menumpulkan minda generasi generasinya.

salleh joned said...

aku terbaca dari buku hishammuddin rais (tukartiub.blogspot.com)tentang pemberontakan pelajar dimalaysia,kaum tani dan juga klimate politik dunia semasa generasinya itu.(pilihan raya pilihan jalanraya)sperti biasa status quo akan mengunakan jentera jentera pemudanye untuk membidas angin perubahan.bagaimana diu.m persatuan pelajar haluan kanan melakukan sweeping keatas pelajar pelajar pro petani dan juga mengunakan domba domba ketiadaan moral untuk mengapi apikan pelajar lain supaya menolak pelajar pro rakyat itu.umpan umpan sosialis,komunis,athiest sewenang wenangnye digunakan untuk semboyan semboyan pembebasan di malaysia ketika itu.merata rata dunia ketika itu digenggam oleh pemerintah fasis kuku besi yg menghalang pembebasan rakyat.kerana rakyat ketika itu sudah bosan dengan hidup mereka dibawah pemerintah pemerintah yang hanya pandai membesarkan perot perot mereka sendiri.
this is an exciting time to live becoz ppl have understand who they really are.kite akan melihat dialektik yg same dari 60an dan disebalik asap asap gas pemedih mata itu semboyan pembebasan akan bergema lagi di bumi ini.KEPADA YANG BERANI MASA DEPAN DI TANGAN KAMU!

crimescene said...

Membidas segala gossip dan kecetekan mental dikalangan manusia era moden hanya datang dari 2 komen yang terakhir dan aku rasa munasabah!

Dari segala perlawanan manusia terhadap dunia kapitalisma, hanya satu cara untuk para para diktator men-kontrol minda rakyat, iaitu, pemalsuan segala kebenaran!

Dan kepada segala pelawan pelawan dari zaman MAO, zaman kuku besi kristian yang memanggil segala intelek wanita WITCH, iran, syria di zaman kini atau cerita klasik siti jenar cypher Semuanya di fitnah. Di beri nama komunis, anti-agama, pembekal nuklear. Walhal kebenaran itu semua hanya mahu dipalsukan bila ada satu tentangan terhadap status quo, terhadap normaliti kehidupan.

Kritis itu penting untuk membuat manusia berfikir bukan hanya satu cabang yang tak tau rasionalnya.

Islam disini hanyalah acuan acuan sekolah kerajaan yang dibentuk tidak lebih dari itu. Untuk berfikir lebih kedapan, itu sudah terlampau sukar untuk yang tinggal disini. Sensitivity, gosip lebih penting dari mencari idea memartabatkan kehidupan dan humanisma yang telah dicarik carik oleh para penzalim pemerintah....

Penggunaan syurga dan neraka itu tidak layak diperkata oleh kita. kerana kita bukan tuhan.
Pemikiran kritis tidak ada absolut truth yang akhirnya nampak seperti rancangan MELODI di tv3 yang memang tak ada apa apa membina minda melainkan gossip murahn..
Tetapi pemikiran kritis punya nilai, untuk membawa perubahan kehidupan..

There is no absolute right or wrong. Ini cuma hanya idea aku tentang bagaimana setiap inci perkataan yang keluar dari setiap manusia perlu dinilai diatas satu lagi lapis dan harus diteliti dan difikir dalam dalam.

Menggunakan nama tuhan untuk menjadi superior sudah lama digunakan oleh kuasa, sudah sekian lama dari zaman isa, muhammad.

Dan tak perlu lah menjadi superior kalau kamu beragama sekalipun dan tak perlu menjadi tuhan. TENANG TENANG SAHAJA dan banyak lah membaca..

KERANA AYAT PERTAMA dibisikkan kepada nabi muhammad oleh malaikat adalh IQRAQ, bacalah. Walhal islam di malaysia tidak sedikit pun membaca, hanya GILA GOSSIP.. poorah! ha ha

Mrs Zz said...

Salam, saya bru follow blog awk..Tq..

hEarTLeSs said...

dari zaman nabi dulu sudah ada orang mcm bdk ni...tapi kamu semua yang maki2 bdk salleh ni ade ke kamu pergi berdakwah kat die tentang islam? sila rujuk mana2 kitab agama tentang nabi pergi berdakwah terhadap orang yang lempar tahi pada baginda (kalo tak silap) sori saye xsokong sape2 jume pendapat...

Anonymous said...

yup... aku pun da bace blog si salleh ni... tulisan die mmg best... die punya daya pemikir yg baik.... nk kate mamat ni free thinker x jgk.. die siap leh cakap Alhamdulillah lagi....so kt ctu aku x tau la die tersalah taip ke ape ke... x tau la kan.. die tgh mencari diri tu.. bia la die... so.. nak argue2 pun x gune... si salleh tu da mmg ade pendirian sendiri..... lantak la die.. nk ckp pun.. nk ke die dengar... tu je la... cume bab2 ngutuk agama tu je yg wt org len bann gile2 kt ko!!(please jage sensitivi skit salleh)ko bukan duduk dlm bangsa manusia...... nway..... korang ckp ape2 pun...pe la si salleh ni peduli... die ttp dengan kepercayaan die sendiri.... biala die bersuara ikot sedap hati dan akal die.... tpi btol aku suke bace blog die.... cume aku x sokong part men2 kan agama x bek wo........ dan kepada manusia2 yg ngh amarah tu... bia la.. die ngah learning process dlm kehidupan tu... n to salleh.. ko suke ckp hell kan.. ko serius ke nk masuk...??? hik3.. pe2 pun.. hell pun hell la.. ko gk yg ckp.. hik3.. =]

p/s : x nk judge dan sokong sape2.... itu keje YANG MAHA KUASA.... from this...bia manusia yang fikir sendiri... sbbnye... manusia ni mcm2.. sume ade citer sndri... pecaye or x pecaye.. lantak la si salleh ni.. jnji die x jgn kaco hidup orang.... (hope die dpt hidayah.... Insyaallah.... =])

Anonymous said...

setuju dengan flower gurls...and gelak sampai pecah perut bile ade yg kte penulisan budak nie satu sastera??

wa said...

Bismillahirrahmanirrahim..

“There is no compulsion in religion: true guidance has become distinct from error, so whoever rejects false gods and believes in God has grasped the firmest hand-hold, one that will never break. God is all hearing and all knowing.” (2:256)

Sadaqallahul'adzim..

Haji Salleh said...

kepada semua, betula la kita ni tak patut maki hamun, mencarut dll ni aku setuju sangat.. tapi harus kita ingat, bagi sesetengah isu seperti ni kita tak bole jadi neutral, jadi belas kasihan.. pada aku kalo stand kita mcmtu maka aku rasa kita ni 'lembik' la.. orang dah hina agama, bangsa kita pun kita nk biar je ke? dia tak kacau orang ke?

orang macam ni patut dihalau dari negara ni suruh dia merempat kat timor leste baru dia tau.. menyirap betul darah aku tgk si salleh ni hina islam hina melayu.. ko mmg kurang belacan la salleh..

satu lagi, lain kali kalo nak menulis guna bahasa melayu malaysia @ english ok.. serabut aku baca tulisan lain tu..

Anonymous said...

salleh cant reply in english. mungkin budak lps SPM, pergi gig punk rock sebulan sekali dan taksub mcm mat salleh yg free thinker sbb tu nama die salleh....haha....budak xcukup akal...

p/s utk salleh...kalo nak jadi free thinker tolong belajar bahasa english pandai2 yeeeaaa hehe

aziraarif said...

adik salleh, harap sgt adik salleh baca ni...

meh la kita kembali ke jalan Allah. Agama islam ajaran yg dibawa oleh Nabi Muhammad, dan kitab Al Quran adalah kitab yg terakhir yg diturunkan oleh Allah..belum terlambat lagi Salleh, marilah bertaubat...setiap umat manusia pasti nye akan mati..pernah tak salleh bayangkan bile salleh mati nanti, siapa yg akan uruskan salleh..kwn2 punk salleh?? tidak...cube bygkan salleh dikafankan, dimandikan, disembahyangkan...salleh mmg bijak, kalu salleh masuk imam muda, pastinye salleh menjadi imam yg disegani...kembali salleh, kembali ke jalan Allah, belum lambat lg salleh

aman said...

utk encik xcrimescenex..sudah2 la tu,xpyh nk racun ism2 hang yg merapu ntah mana2 hala tu kat sini..

dan tak lupa utk encik salleh gregor samsa..hang nk punk sgt2 pn, TENANG TENANG SAHAJA,ok?

KERANA AKHIR CERITA,korg pn sendiri tau kat mana ending pahaman2 korg ni..TONG SAMPAH.

Anonymous said...

helo der...
aku ader bacer gak la blog si salleh ni..mmg aku sendiri tak nafikan la yg si salleh ni pandai menulis..mmg die ade bakat sastera yg tinggi la aku kire..kagum giler aku ngan penulisan die..tapi malang nye akibat kesesatan dunia realiti menyebabkn die hilang pegangan agama...tindakan tanpa pemikiran yg waras menyebabkn die terpesong dgn keasyikan dunia yg sementara semata-mata...aku doakan moga2 Allah turunkan hidayah dan bukakan pintu taubat bagi nye untuk kembali ke pangkal jalan...amin..

kalo korang nk bace blog si salleh ni boleh la carik kt blog ni

Anonymous said...

why talk so much? just report to Jabatan Agama Islam full stop

faiz said...

Kepada Salleh Gregor Samsa dan sesiapa yang masih menyokong Salleh dengan pendirian sendiri dan pendapat yang keluar dari hati masing, silalah rujuk dan study... bukan salah apa yang anda perkatakan, oleh sebab dalam dunia ni memang wujud golongan2 yg taqwa, fasiq, kufur dan jahil tentang agama.. oleh kerana pemikiran manusia sememangnya terhad.. No ones perfect..

Jika anda belajar sirah, cerita semasa zaman jahiliah, Nabi Muhammad SAW agak runsing dengan apa sedang berlaku di Mekah, dimana sebelum ini memang wujudnya Islam dari 24 Rasul sebelum Baginda Muhammad SAW. Namun, masih lagi ramai yang sesat, tidak dapat berpegang kepada tali agama kerana apa yang mereka lakukan hanyalah mengikut2 apa yang dilakukan oleh datuk nenek moyang mereka.. dalam bahasa lain, agama ikut tradisi.. Macam apa yang berlaku sekarang, kebanyakan dari generasi baru hanya ada nama ISLAM dalam IC mereka, tapi tak kenal apa itu Islam, malah tak kenal Allah pun ada.. setakat percaya Dosa dan Pahala, Syurga dan Neraka.. apapun jenis agama yang ada kat dalam dunia ni, semuanya ada 4 perkara tu, dosa, pahala, syurga dan neraka.. cuma bahasa yg digunakan lainlah kadangkala...

Ok Salleh dan Kawan2 yang masih lagi persoal tentang kenapa mesti Islam.. saya harap kamu dapat baca dan hayati ini, kerana, saya cuba bawa kamu semua balik kepada asas beragama.. asas berTuhan..

Ayat pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW ketika Baginda runsing memikirkan tentang Mekah lalu pergi ke gua Hira' untuk memikirkan tentang kebenaran (al-haq) ialah dari surah Al-Alaq.. yang bermaksud;

Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.

faiz said...

Kesimpulan ayat diatas diturunkan ialah supaya Baginda dan kita semua membaca atau maksudnya berfikir dengan melihat sekeliling alam.

Baca / Fikir,
1. Siapa yang ciptakan sekalian makhluk di alam ini, tak perlu fikir jauh jauh, tengok luar tingkap, ada pokok, ada awan, ada bukit, ada kucing, ada nyamuk, ada lalat, ada macam2... siapa yang cipta semua ini? Baca guna akal!

2. Siapa yang ciptakan diri kamu? dari segumpal darah beku dalam perut mak, sampai hari ini jadi manusia sempurna, ada kaki, tangan, kepala, mata, telinga dan lain lain? Siapa? Baca guna akal!

3. Siapa yang mengajar manusia membaca, menulis? cikgu? cikgu kepada cikgu tu siapa? guru? guru kepada guru kepada guru tu siapa? sebelum kita manusia ajar manusia lain, pastinya manusia itu menuntut dulu, barulah dia ada ilmu! Soalannya siapa yang bagi semua ilmu tu? Baca guna akal!

Saleh dan kawan2, dan juga freethinker yang lain2... Bacalah, fikirlah gunakan akal fikiran yang waras.. juga untuk peringatan diri saya sendiri, sebagai Makhluk Allah..

Kita berhak bersuara kerana mungkin kita tak tahu, tetapi apabila dah tahu, jgn buat buat tak tahu... hati anda sendiri akan menjawab.. kita boleh tipu orang lain, tetapi tak boleh tipu diri sendiri... faham?

Sir Dr. Afiq said...

he's got a book published?check it out!hahaha.duh-uh.bajet his too cool about his (and our) religion.where has he been nway?

http://ricecooker.kerbau.com/2008/08/14/bintang-kertas-out-now/

Reehan said...

Astaghfirullahalazim !! Semoga Allah mmberi hidayah dn petunjuk kpd Salleh ne ! Amin . Sbgai org ISLAM , kta msti berani tegakkan ISLAM ! Jgn berdiam diri ! Smpai bila Islam harus dihina ?! dan psal salleh ne , mgkin dy kurng ddikan drpd prents dia . So , perhatian kpd prents2 , ddiklah anak anda dgn baik .. jgn trlalu mnuruti kmhuan anak ! DIDIK anak dgn cra yg betul ! Jgn abaikan anak ! Ajar la anak tntg Allah , Islam ! Prents pun mmainkan peranan dlm mndidik anak ! Jgn biarkn anak wat bnda yg mrk suka , sesuka hati ! Nnti jdi mcm mamat ni , maw ke ? Nauzubillah ! Semoga Allah berikan salleh ni hidayah dan petunjuk ! Amin ..

PeluruMaya said...

untuk s. gregor samsa:

tahniah bro aku sokong kau buat kitab bagi katak,kude,keldai dengan cipanzi yang bace sebab orang waras xkan bace kitab ko yang x diiktiraf tu lau aku,aku buat tisu tandas kat hotel 5 bintang amacam?tapi x nak yang potostat la x kelas kitab tu kan.lagi satu tajuid kene betol lau x kitab tu aku bagi ko makan saho dengan buke!kau ni setaraf dengan bangsawan terkenal macam firaun,abujahal n sedare belah mak dajal.senang kate setanlah kau.memang nerake jahanamla tempat kau.semoga Allah memberi petunjuk @ menurunkan bala je ke atas umatnye yang ego ni.amin

lip ton tea said...

bro,kirimkan salam aku pada s. gregor samsa.

tulisan lepas ini memang aku nak tujukan pada dia dan en. Anonymous.

kepada salleh:
kesian mak kau mengandungkan kau,lahirkan kau.
apa yang dia dapat?
bro,kau educated.tapi kau berfikir menampakkan sangat hati kau dah gelap.
cerita pasal kau kata 'fuck off' pada orang yang berpuasa. menghina sangat tu bro. kalau kau nak menang dengan kata-kata kau,kitab yang kau dah mula buat tu,kau teruskan....
ok....kau nak menang kan??
hamek kau.
kau ada agama kau,kau jaga baik-baik.
islam agama aku,kau tak payah menyemak.
kau dah tua,badan besar (kot),tapi hati kau hujung jari je.kecik.
tak pelik kalau kat Malaysia pun ada keturunan musuh-musuh agama macam kau.

kepada Anonymous:
lu Islam kan??
jangan banyak bunyi boleh?
sampah

cimeque said...

pemikiran salleh x sama mcm org lain..pemikiran dia adalah sesama manusia saje walhal kita yg ade ajaran agama & berpegang pada prinsip ketuhanan xnk plak men'tarbiyah' si salleh ni...renung2kan lah...wahai umat manusia...ingatlah pesananku..."membetulkan yang biasa kemudian membiasakan yang betul" wallahualam...

huda.othman said...

It is true indeed that the Judgement Day is near! with people like Salleh, it confirms that Dajjal has created successful army troops to be with him...but it's never too late to pray that this Salleh will get guidance from Allah and repent...Semoga this Salleh mendapat Hidayah dan Taufik daripada Allah SWT agar dia mampu kembali ke jalan yang benar...dan semoga kita semua tidak termasuk dalam golongan orang-orang seperti mereka..ameen...

Anonymous said...

At thee end of it, it's all about belief :)

Binah said...

kenapa tuan blog nih macam kaki umpat?tak ke bodoh manusia2 melayu nih sibuk mceritakan hal org lain?jaga diri sndri luk

sibuk btol nk citer sal org lain.tah hapa2, becakap bedegang2 pn tp xlebei xkurg sama mcm makcik2 kampung gila gossip

hangpa nih bangun dr tidor la.melayu/islam tuh bukan utk dipaksa2.ramai lg org dh bosan ngn islam.apa bleh buat?kalau org tak nak, biaq pi lah.nak sibuk judge2 org tu buatpa?

jaga diri sndr luk...dia xnk practice islam lantaklah, itu hak dia.konon sgt risau psl ada anak bangsa sndr murtad, tp kenapa maki hamun mcm tu.

dakwah pn tak reti, ada hati nk ajak2 org ikot agama dia...org2 mcm hangpa lah yg menyebabkan org menyampah dgn islam tau tak...lau akhirat nnti aku harap tuhan tu seret org2 mcm nih sbg penyebab dan dalang kpd smua nih..berangan2 la diri tuh dh sempurna..

tp kalau tgk bangsa mana yg paling bodoh,kaki bunuh,rogol,rasuah, bangsa yg perasan diri tuh mulia ni la...ada hati nk ajar org jadi mcm dia

Anonymous said...

To Salleh (yeaks...feel like wanna puke mention ur name)...berTAUBAT lahhh...pintu taubat masih terbuka utk ko!
To anonymous (Salleh's frens) & Binah: Ko berdua ni dr suku sakat mane? This is all about sensitivity of ISLAM u idiotssssss!!

//Serikandi//

nazwin said...

Salam. sye bukan lah seseorang yg pandai agama dan bukan lah seseorang yg leh nk menjatuhkan hukuman..cuma nk berkongsi pandangan..

Dari Ibnu Mas’ud rodhiallohu ‘anhu, dia berkata: “Rosululloh sholallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Tidak halal ditumpahkan darah seorang muslim kecuali karena salah satu di antara tiga alasan: orang yang telah kawin melakukan zina, orang yang membunuh jiwa (orang muslim) dan orang yang meninggalkan agamanya memisahkan diri dari jamaah.” (HR. Bukhori dan Muslim)

fikir2 kan lah samada diri kita pernah atau tidak melakukan salah satu dosa ini..

untuk mr Salleh G.Samsa .. mudahan2 Allah menunjukkan bukti yang kukuh tentang kekuasaanNya kepada kamu dan moga kamu mendapat petunjuk dariNya.amin.

Anonymous said...

salam......

to binah,pesal skt hati??when someone dares to insult others then be ready to be insulted twice as much...do u have the same ideology as ths salleh fellow??mulim only in their ic also???..then let be reminded that muslims have an obligation to remind his/her fellow muslims...dak darjah satu pn bljar bnda ni..lu pikir la sndri...kalo nk tggu semua org sempurna br nk nasihat org lain,kne tggu smpi kiamat la jwbnya..

to salleh and anonymous(i believe u r the same person), i have read ur blog..u r such an imbecile..ckp dgn otak la bro..rasa mcm nk pijak2 muka ko skrg..what ideology actually??minum arak..isap ganja...homo..itu ko pnya ideology??x yah la nk tiru ideology smph then tmbh lagi ngan ideology ko yang merepek tu...ceta pasal mak ngko, aku kesian dgn mak ko..lahirkan manusia x gna mcm ko ni...kalo ko x nk posa ko x yah la nk kutuk islam..kalo ko nk msk neraka msk la sorng2...go to hell with ur ideology??g la bt kitab sampah ko tu..then g la preach followers ko tuh..may u rott in hell..

Anonymous said...

Tua faiz...kesilapan sallehudin mmg dah cukup terang dimata tuan faiz,dan sy lihat komen2 tuan faiz hebat2 belaka,knp tuan faiz tak turun padang dan berjumpa dgn sinakal sallehudin ni utk di kembalikan imannya??

Masing2 mula tunjukkan kehebatannya dia disebalik blog ini,seolah2 ianya malaikat,bila ada kejadian seperti ini baru lah 'melayu islam' nak melatah, sallehudin bkn org pertama yg buat kenyataan mcm ni,,ramai lagi kan??

Anonymous said...

org kerdil said,,

faiz,,,u ckp bnyk pandai,,mcm u org yg bnyk bagus,,i setuju dgn org yg memberi ruang kpd salleh tp tidak bersetuju dgn penghinaan dia,

timmy timon said...

salam.
bagi saya, kita tak ada hak nak hukum salleh.
saya bukan la nak back up salleh ke ape, nauzubillah, jauhilah aku dari perkara sebegitu..
cumenye saya nak anda berfikir..
tentang latar blakang dia.. kehidupan dia..
alhamdulillah bagi sesetengah kita, kita ada pedoman.
tapi mungkin sesetengah golongan yg memang keluarga, dan lifesyle dye mmg kebaratan, mmg dari kecil mereka x didedahkan dgn keindahan islam...
kita tak boleh nak menghukum dia/golongan seperti mereka macam tu jek..
secara jujurnya, saya mengakui islam itu indah, tapi dari mana saya melihat keindahan islam itu?
sejujurnya saya x nampak keindahan islam itu terpancar dari org malaysia.
mungkin ada, tapi bilangannya sedikit..
orang2 yg berilmu agama di malaysia pon..
yg mereka sering suarakan ialah..
"ini tak boleh.. itu jangan buat.."
mereka menunjukkan/menyampaikan perkara2 yg tak boleh buat berbanding dgn keindahan islam itu sendiri
mereka menyampaikan sesuatu yg negatif
people yg dgr mesti la rasa terbeban
bukanlah niat saya untuk mengutuk sesiapa
saya pon bukannye org yg bagus..
tapi nak kate, islam itu indah jika penganutnya pandai utk menunjulkan keindahan agama itu sendiri
jadi sama-samalah kita menonjolkan keindahan islam
kita seharusnya mendampingi mereka, bukanlah menghukum mereka sesuka hati

wallahualam
*tq to farid, keep on posting dude.
sekurang kurangnya u did something, xde la kutok2 kat blakang jek. atleast dia bace jugak la kan...
*sama2 lah kita memanfaatkan bulan mulia ini:)

Anonymous said...

salam semua,
bestnya baca artikel nih..(walaupun jauh d perantauan)
sekurang2nya dpt gaks aku ttg info terkini pasal mesia... well as u see,nowdays some who declare he's punk/skinhead/atau yg sewaktu dgnnya dah x layak duduk d bumi Allah nih.. nak bg nas2 dn ayat quran pun susah gak bg yg berfahaman mcm nih, bkn sbb apa..lagi dibaca quran tu , lg marah diorang kat penulisnya.
so, end of story korang larilaa kat planetlain yg korang pikir ALLAH x buat, pastu ko duduklaaa situ puas2.
Agaknya korang jumpa x tmpt tuh??
Kalo x jumpa tmpt tuh.. x payah nk eksyenlaaa... tobatlaaa ... buduh

Anonymous said...

aku rase dak ni duduk kat pandan indah. area2 FAJAR tu. sbb aku ade terbaca comment2 geng2 dorang kat fb. if im not mistaken la.and if he still brave enough to stay there lah kan. bcoz this is malaysia. 'malay'sia. right? not 'atheist'sia.

so u will have to earn lots of money to buy your own dreamland. or u can go to any 'country' that accepts u. so u dont have to feel like a stranger there. but if u still insists to 'not going anywhere', be prepared bro.

life is like a war. humans have rights bro.they fights for their rights. if u r brave enough, go to the middle of KLCC, and hang yourself a note... "I AM SALLEH GREGOR whatsoever. IM THE HERO OF ALL BLOGGERS". then fight for your own "rights" there. bcoz i noticed that u said that these people who had sabotaged u are COWARDS. aku confirm ko kene pijak at least dgn 50 org yang baru sembahyang kat masjid tu. tu pn if they knew bout u lah. but if u r lucky, adelah pak imam mane, yang would like to give u a PEDOMAN. tp aku sure ko takkan dengar cakap dorang. ko dgr cakap org2 yang kau puja ja.kate punk kan.BULLSHIT! punk is not about provoking.punk have respects.

so, selamat menjalani hari2 yang akan datang bro. good luck. i admired your passion(its a compliment).

and about the "amcorp mall thingy" . it burst my stomach bro. seriously! i'll be waiting for that momment.

Anonymous said...

ish2! dunia dah nk kiamat .
apa la nk jadi dgn dia nie .
sesat mana budak jahiliah nie ?
hahahaha :D
to salleh glugoq asam(name baru)read this:
kalau anda free thinker,blek blaja bhasa inggeris .haha :D
salleh jom pi pekena teh tarik n then aku nk ceramah sikit pasal sensitiviti org islam .
pasal ape nk fuck2 nie ?
if u ade kepercayaan sendiri , okay go on ..
but janganlah kau fuck off org yg tgah b'puasa?
ko nk buat kitab sndri?
ko punye kitab tuh aku wat tutup taik anjing(dlm erti kata kau tuh mcm sampah) ..
malaysia ada mcm2 agama .
tpi ktowng ta m'gutuk agama yg laen. sbb ape? sbb ktowng respek! aku taw ko tuh islam. ta perlu persoalkan kenapa kite kene solat atau puasa..kerana itu semua ada sebabnya. ALLAH S.W.T bukan suka2 suh kita puasa dan solat. mak ayah kaw nie mstey byak wat dosa dulu nie. pasal tuh ko jadi mcm nie..ganja , arak ape semua tuh ?
kalau kau rasa ko hebat dgn punk kaw , okay go on ! BUT BERTAUBATLAH SAUDARA KU.. ALLAH MENCIPTAKAN KAU DARI TANAH..SESUNGGUHNYA KITA LEBIYH MULIA DARI SYAITAN TPI KENAPA KAU NAK JADI HINA MCM SYAITAN? AKU TAW KO PENAH B'ZINA . BKAN SKALI TPI BYAK KALI. hrap ko bace komen nie dan fahami la sedalam2 nya.. haha :D

Jennar said...

memula gua memang marah dengan si gregor ni. tapi, bila gua fikir2kan balik, sebenarnya lu orang lah yang mencetuskan benda2 ni. kalau lu orang tak habiskan masa untuk copy-paste dan kemudia tuduh dia nak kejar popular, mesti tak jadi macam ni. lepas tu lu orang nak salahkan dia pulak. gua memang marah dekat gregor samsa ni. tapi, gua lagi marah dengan lu orang.

gua islam dan gua yakin dengan rukun2 islam dan iman.

mula2 gua memang nak amik pot. tapi rasa menyampah pulak bila gua tengok dengan jelas lu orang semua berlumba nak jadi glamer. ape ni semua?

tapi, gua salute dengan pendapat yang cakap, ini adalah hal si salleh dengan ALLAH S.W.T je. Ini semua kehendaknya. mungkin dia nak si samsa ni belajar sesuatu. siapa tahu? lu tau ke, de?

ini semua kehendak tuhan. Dan tuhan nak kita percaya pada qada' dan qadarNYA. ini, Dia yang berikan pada Samsa ni. Jadi, buat apa lu orang nak murtadkan dialah, apalah. senang-senang je lu orang nak tuduh mak bapak dia macam tu. senang2 je lu orang nak masukkan gambar orang lain.

bila dibidas, bagi bermacam alasan. cakap tak boleh cari si samsa nilah, apalah. come on la, de. kelakar la lu orang ni.

gua ingat, gua nak marah si samsa. tapi termarah pada lu orang pulak.

lagi satu, si samsa ni buat dosa. lu orang pun buat dosa juga. cuma lu orang tak pernah perasan agaknya.

awek2 lu orang pakai tudung ke? lu orang tak pernah tengok porn 3gp ke? lu orang mulia sangat ke?

Lu pikirlah sendiri, de.

Anonymous said...

to binah :
hey binah aka setan! hahaha :D
ko ckp cmtuh sbb ko tuh ta beriman dah. kahkahkahkah!
mmg la betul ape yg ko ckp tuh.
ta gune marah2 dye klu dia tak nak practice islam. but sensitif org islam jage la skit! ingat suka2 dia bleyh hina islam. org barat lakar gmbar NABI MUHAMMAD S.A.W pon org islam dh marah..
islam,kristian,hindu ke apa tah lgi bleyh jewr m'hormati sesama sendiri.
tapi dia? sampah!
klu dye ade kepercayaan laen ke ape kew ta kesah la punk not dead yg mcm sampah kewr , okay go on! ktowng ta penah kacau kefahaman dia. nasihat skit kt dia "sudah la tuh bace knowledge punk yg mcm ape ntah!" ta gune bace pon. aku dh penah tgok mcm mne knowledge punk. nk cite pon kang pasukan2 gerak khas punk not dead bengang plak.
stakat nie je la aku tulis.
last ayat :
ktowng juz m'perbetulkan ape yg dye fikir . bukan m'hina kayh! TOLONG JAGA SENSITIF ORG ISLAM .. WE'RE NOT DOG LIKE YOU SALLEH! ko tayah taksub dgn knowledge2 ko tuh .

Akuyakin said...

Gosip baru.

Tadi kawan aku beritahu, ada orang dah dapat si Samsa celaka ni. Dan dia dah pun selamat di'simpan'.

ALLAHUAKHBAR!!!!!

zainudin said...

ha ha biasa lah manusia macam ni Allah dah sebut dalam Quran = dia rasa dia banyak tahu sedangkan dia tak tahu...

dia rasa dia bijak, so dia nak wat theory dan dia nak soal semua, kerajaan, mak ayah, cikgu, org yg kritik, agama,malah Allah pun dia nak soal


Baca artikel terbaru dari din
Visit Mount Kinabalu Yg Cantik
Log Bukit Broga

Anonymous said...

Islam...agamaku
Alquran...kitabku
Muhammad...nabiku
Kaabah...qiblatku

marilah kawan kita semua sujud kepadanya..
hanyalah Allah tuhan satu yang wajib di sembah
tiada tuhan selain Allah...
Nabi Muhammad pesuruh Allah...

lagu untuk semua~~

A.S

Hanyalah ALLAH tuhan SATU yang wajib disembah!!
ALLAHUAKBAR!!

Anonymous said...

SALLEH is SAMPAH!!

Binah said...

anon bodo, yang hangpa sibuk nak buat thread pasal salleh ni per hal?yang bodo sangat dok print screen kan dia nye komen n status kat fb tu perhal? tu fb dia, bukannya hang tau pon lau si bodo melayu mcm hang tu dok busy body menjaja cerita org lein

bodo punya kaum...ingt diri tu islam..pigi rah.sensitivi islam konon...kalau si melayu bodoh tak gatal mengkopy paste kn komen2 dia, tak de nya hang nak bertempik kat sini dok maki hamun dia

kenal si salleh tu pn tidak...nampak sgt melayu bangsat mcm ni ada hati nk mengaku islam..pigi rah..sensitivi islam konon...

perangai bangsa celaka ada hati menganut islam..bagi aku hangpa ni kapir jerk

melayu bangsat, kaum celaka laknat Allah ke atas hangpa wahai melayu binatang

Anonymous said...

Sesaper yg ader gambar dier tuh post kan jer... Nie ramai dah askar2 tengah standby dok nak carik nie... Leave it to the expert...

faiz said...

hopefully Salleh dan kawan2 seangkatan dengannya dapat balik ke pangkal jalan.. Almaklumlah, bulan Ramadhan ni bulan taubat.. sebaik2nya kita buat perubahan kearah kebaikan..

saya tak kenal Salleh dan kawan2 ni.. kalau saya kenal pun, nak di bahasakan byk2 lagi pun, pokok pangkalnya hati je lah.. kalau boleh, mengaji surat dan sirat Al-Quran dengan orang yg lebih pandai supaya dapat hidayah.. Wasiat Nabi Muhammad SAW kepada umat manusia, selagi berpegang kepada dua perkara, Al Quran & Sunnah, nescaya kamu tidak akan sesat..

faiz said...

yang baik datang dari Allah SWT.. saya cuma sampaikan..

Hani Suffian said...

Binah, bertaubatlah anda. Daripada ayat anda sahaja sudah menggambarkan betapa ceteknya fikiran anda. Adakah anda sendiri si Salleh ini? Ini bukan berkaitan isu melayu atau menjaga kain sendiri, tetapi tentang ISLAM, agama, pegangan hidup, akidah dan kepercayaan. Pada pemahaman saya, telah jatuh murtad orang seperti ini dan di dalam islam, murtad hukumnya bunuh, dengan syarat masih tidak bertaubat setelah disuruh dan dinasihati untuk sekian kalinya.

Kawan saya di UNITEN yang memberitahu, Salleh sedang menyembunyikan diri. Bukan sahaja kerana takut, kerna sedang dicari oleh rakan-rakan 'punk'nya itu. Sekarang ini tidak tahu pula statusnya bagaimana.

Kepada Salleh dan anda yang seangkatan dengannya, bertaubatlah. Jika anda masih ingin 'jumpa di neraka' sila teruskan dengan ideologi anda itu. Untuk pengetahuan anda, terpesongnya akidah dan tiada taubat, nerakalah tempat anda. Alangkah malangnya anda...

Anonymous said...

Binah (Kabbalah)

Binah, (meaning "Understanding"; בינה), in the Kabbalah of Judaism, is the second intellectual Sephirah on the tree of life. It sits on the level below Keter (in the formulations that include that Sephirah), across from Chokmah and directly above Gevurah. It is usually given four paths: to Keter, Chockmah, Gevurah, and Tiphereth (some Kabbalists place a path from Binah to Chesed as well.) In an anthropomorphic visualization, it may be alternatively related to the "left eye", "left hemisphere" of "the brain" or the "heart."

Binah is "processed wisdom," also known as deductive reasoning. It is davar mitoch davar -- understanding one idea from another idea. While Chockmah is intellect that does not emanate from the rational process (it is either inspired or taught), Binah is the rational process that is innate in the person which works to develop an idea fully.

Binah is associated with the feminine. This feminine association is not just used amongst the modern movements. “For you shall call Understanding a Mother.” This point was reflected in the Jewish Kabbalistic work Bahir. Classical Jewish texts state Binah yeterah natun l'nashim ("an extra measure of Binah was given to women").
.................................
refer kt sini http://en.wikipedia.org/wiki/Binah_%28Kabbalah%29

tu pasal la binah ni lebeh2
die pon x betol
aku search kt wiki

so aku rasa yg paling layak kne pijak kt muke n perut are salleh n binah ni

Sein07 said...

Salam, pasal En Salleh ni, kt xplu marah dier.. sbb dier sndiri akn rs aura ngumpat, bala & cerca orang yg boleh wat dier xsihat.. doakan dier insaf jer.. ku dier sakit, nnt dier xsempat bertaubat.. plizz rakan doakan dier insaf aka quantum ikhlas.

Devastator said...

Salleh G. Samsa...

Sometimes why we wanna be nice with those who is unkind with us? Fight Fire With Fire....sometimes it works! He insulted my religion so why not insulting him?? He doesn't bother about dosa but when ppl cursed him, now wanna talk about dosa??!! One more thing if you don't like being malay and Islam, this is not your place. Please leave the country and find a place where you think you can do anything you want. And one more thing...if you don't like it, just shut up!!

Anonymous said...

setahu aku org yg murtad (sape2 yg x mengaku islam mcm salleh n his fren) nie dh comfirm jd kayu api kt neraka.tapi kalo dh menghina islam menjatuhkan islam, elok ditembak sampai mati. salleh n his fren lebih kurang israel je..cuma dieowg lom pkai senjata utk tembak org islam..sok kalo da dapat senjata kt mana2 negara perang, rasenye comfirm dia nk tembak org islam..woii salleh tukar la nama ko jgn pkai nama salleh meluat aku tgk..salleh hanya utk org islam n melayu..tp kalo umo ko dah 25 asl nk pggil budak ag..ko nie dh layak jd bapak budak..even kalo ko budak skali pown ko x layak dpggil bdk..n si binah ko nie terang2 la bkn melayu ek..ko kalo x suke bangsa aku jgn nk mencarut sesuka hati ko ek..mesti ko nie anak pelarian israel yg duk utara kan..wakakaka..isk3 kesian aku salleh annomtikus n si binah..x bau syurga wakakaka!!!

hudz said...

“Science without religion is lame, religion without science is blind.”

Albert Einstein

If you can't even accept this, you just a piece of sh*t!

aman said...

SALLEH ni bdk2 je,so pemikiran dia dan kawan2 seangkatan dengan dia (xCRIMESCENEx,BINAH,anon,etc) mmg pada takuk bdk2 la.apa nk hairankn..
mamat ni skg dh x tenang,kena bancuh dengan kwn2 sendiri pn ada.dh la poyo.alahai KAWAN2 ko pn x suka ko lg mau kecoh ka?ingat ko shave rambut mohawk konon2 tu org x kenal ko?jangan sampai ko PUNYA PASAL, NOISY AMPANG sekali kena palit..ada khabar2 akan ada lawatan untuk menziarahi ko dan kawan2 ko di sana

rejamsamsa said...

Hahaha. Aku happy bila dengar cerita yang Salleh Geluguq ni dah pun selamat diselesaikan oleh kawan-kawan. Kalau nak info, aku akan bagitau hangpa lagi. Dengan nama agama, kami semua dah pun melakukannya.

ALLAHUAKHBAR///

Anonymous said...

binah sampah!!
hahahaha .
ko elok mati jew la .
tmpat kau adalah neraka!
melayu bangsat konon!
ko duduk skunk nie pon kt tanah melayu .
klu rase melayu bangsat ko gi duk kt negara yahudi tuh .
ko elok smbah patung kt gereja!
suck binah! ngeh3!

lip ton tea said...

binah ni pon masalah jugak....
ok,sebarn matlumat ni dilakukan untuk membanteras mane-mane individu yang menghina agama...tak kiralah agama mane...
wahai binah,kami bukan jin,bukan malaikat,bukan mane-mane makhluk halus yang mampu dapat info kalau tak membaca,mendengar,melihat.
tujuan bro Fared Isa adalah semata-mata menyatakan yang salleh ni telah menghina...
ok,andainya ada yang komen salleh kat Fb 'selamat berpuasa'
anggap je individu tu bukan perli tapi sekadar mengucapkan sesuatu...
salleh boleh komen smula dgn ayat 'maaf,saya tidak berpuasa' memadai dgn itu.
tak perlu 'kepada yang berpuasa,fuck u off'

keraskan ayat tu??
sebagai islam,kau tak rase terhina ke??
seolah-olah dia pijak kau,berak kan kau,kau tadah je.
otak tu ade....fikirlah yang terbaik....jgn la kau jadi bodo...

ingt,kalau orang tak kacau kau,kau pun tak kacau orang...kalau orang wat perangai sampah kat kau,kau pun ikut dendam...itu contoh untuk kau sendiri.
ni agama.berjuta manusia menganut.menghina satu agama,berjuta yang merasa.
kau jgn la ganti tempat syaitan yang dikurung dalam bulan ramadhan ni...jd manusia...jgn jadi syaitan oke?

Anonymous said...

Hai.

Salleh is just being Salleh.
Saye rasa kenyataan yg dibuatnya adalah sekadar ucapan marah kepada org2 yang asek sebuk mempersoalkan agama padanya sedankan mereka pon masih tergolek golek mendekati agama.

Salleh has a brilliant mind. Own perspective. He's a friend, and yes, he does respect me as a Muslim.

Fikiran kami tak sama. Pendapat pon tak sama, apatah lagi kepercayaan agama.. but yes, dea lebih well-mannered dari sesetengah manusia bergelar Islam tapi hanya hormat Ramadhan pada dasar terpaksa, sedangkan hari-hari lain mereka turut sama tersungkur membuat dosa sepertinya. Meneguk arak dan berzina. Belum dicampur dengan kaum Hawa berwajah cantik bertudung litup tetapi mulut tak berhenti mengumpat sesama manusia.

Maaf.
Aku memang tak suka statement Salleh.

But Salleh is just being Salleh.
Dia pon dah kate, dea ada kepercayaan sendiri.

Murtad? Kalau ya?
Jangan lah mencarut caci mencaci.
Cukup sekadar nasihat.
Jika asek carot mencarot, mengugut ingin bunuh, atau pijak atau seankatan deangannya,
bukankah kamu hanya menyamakan diri kamu dengannya?


Bersabarlah jika agama kita dihina.
Bedoalah, kepada Allah yang Esa.
Agar dikurniakan segala rahmat keatas Salleh,
Agar dia insaf dan kembali ke pangkal jalan.
Agar dia dikurniakan akal untuk berfikir dengan lebih panjang.

Marah2 sangat kan tak elok?

Salleh is just being Salleh.
His knowledge ruined him but it doesnt mean dea tidak layak untuk bertaubat.

Janganlah kata aku pandang ringan hal ini pulak.

Cuma bagi aku, bagi manusia sebijak Salleh,
Tak perlulah kita susah susah nak menasihatkan org,
Sebab aku sudah pasti,
Tidak ada guna nya pun kerana Salleh ada prinsip dan pandangan sendiri.
Apa yang harus dilakukan,
Hanyalah berdoa agar he come to his senses.

Hukuman itu, biarlah dilakukan oleh Allah SWT. Lagipon zaman sekarang kan, Allah dah bayar cash.

Jadi, kita sama2 doa ye?
Tak perlu kot nak maki maki org masa Ramadhan ni..

Terima kasih..

binah said...

haha melayu bodoh tertekan
so bodoh pny statement

salleh tulis fuck off kpd yg berpuasa tu pn kt FB dia la ngok

FB dia...aku ulang FB dia!

lebei kurg same ar lau dia ckp dlm hati ker apa ker....cuma certain org je blei baca


masalah sini kaum hang ni kaum terbodoh,kaki gosip kaki umppat, pangai huduh, gila seks dsb yang terlebih2 pigi copy n paste, buat mcm2 blog n post pasal ni....sebar merata2 sambil maki2 dia...ada hati nk tersentap ke sana ke mari dgn angan2 alim ularmak...kah kah kah...

idong penyek pipi tersorong sorong nak berlagak islamist...pigi rah...kaum otak tak betol...mmg hangpa nih asal usul kaum tak bermaruah, low class

gila gossip.benda kecik jerk, tak yah sebar2.....jenuh la kalau hang nak kobek2 seluruh fb peribadi manusia yg kutuk islam lepas tu nk buat blog sesambil kutuk2 mcm tuh...


lepas tu berlagak ISLAM DIHINA....wei bangun la wei...bnyk lagi dakwah yg hangpa kena buat tuh...berangan je byk bangsa kaki buang anak nih...

betina melayu terberak anak merata2 hari2 tak de nya bangsa bodo nh nak berteriak...

ckp fuck off kpd yg berposa ni pn dah bagai nk rak, mcm donia ni nk kiamat plak...

dh hang posa, posa je lah...kalu ckp fuck off pn bukannya masuk lam hati sgt...sbb bangsa ko caci maki lg teruk kaan...fuck off tu org2 yg english dia mother tongue je patut tersentap

ni bangsa bodo kuat umpat ni nak terasa sangat...kah kah kah

dh tak de kerja la tu...lepas layan porn lepas tu bukak blog/fb yg sembang pasal salleh ni, terus ke hulu ke hilir sebot nama Allah, terus berubah jd alim ularmak

kah kah kah

kaum binatang mcm nih ada hati nk mengajar org lain...aku tak anggap kaum nih islam pn, bagi aku kaum mcm hang ni kapir laknat yg hari2 burukkan nama Islam..

kaum semoga kapir ke atasnya..tunggu lah masa nanti kaum hang pupus sbb jantan2 mampos ms jd mat rempit, betina plak kaki zina n buang anak...bala Allah tu bila2 masa sj la whai kaum bodoh

saya juga muslim said...

selamat berpuasa semua. yang sudah itu sudah. memanjangkan cerita mengenai dosa orang lain tidak mendatangkan pahala mahupun apa-apa faedah jua. sekian. assalamualaikum.

aman said...

aduhai..aku ingat si salleh sorg ni je ada mslh.rupanya ada gak sesat binah sekor ni.fb dia tu sblm ni set public la,dh kna gegar baru nk private,dh tercirit birit,trus tutup skali2 blog2 tekanan mental dia tu.isk3..biasa la, bdk2 yg konon2nya PUNK,ANARKI,EKUAL ni sumer xde TELOR kan?dgr2 ada org sudah mau blah dr 'tanah suci' ni,elok la sgt2,ikut la sekor lagi minah Kluang kt Perancis tu.hai budak2...

Anonymous said...

saleh....i dont care if you posa ke tak posa..the point is..sebenarnya..i cukup meluat dengan orang yang kejarkan publisiti murahan...macam u kan??
nak bunuh diri ramai ramai kat amcorp mall konon...ko bunuh diri ko dulu..ada hati nak bunuh diri ramai ramai...meluat betul aku dengan statement ko......meluat dengan statement ko yang mencetuskan sensasi yang tak pasti..banyak lagi cara untuk menjadi sensasi..bukan dengan cara keluar statement yang pelbagai..dan lagi satu..kalau tak puasa pun tak yahlah nak fuck fuck ..orang bukan islam yang lain pun boleh respect orang berpuasa, aku tak taulah ko islam ke free thinker the point is..aku pernah jumpa berlambak lambak orang bukan Islam yang menghormati orang Islam berpuasa..even segan makan depan aku dan kawan kawan sampai aku pun cakap its okay carry on supaya dorang boleh tak rasa segan segan tu..so MALULAH SIKIT dengan MEREKA TU....tapi again, aku BETUL BETUL MELUATLAH DENGAN STATEMENT BUNUH DIRI KAT AMCORP MALL TU...TOLONGLAH...JANGANLAH BAGI AKU BERTAMBAH MELUAT...

Anonymous said...

aku dh naik pnin bc...okla..pendek citer...org islam,sejahat2 mane pun,akan msk syurga(lambat skit laa)...tp org kafir,sebaik2 mana oun(mcm oprah)akan msk neraka...c salleh 2 kira dh murtad la...jd neraka jahanam la tmpt mu...sekian

Anonymous said...

binah, tolong jgn melampau kutuk melayu, boleh x binah?
jgn cabar islam leh x binah?
jgn cabar melayu boleh x binah?

azazel said...

kepada yang buat dosa melalui mulut dan tulisannya....nantikan kedatangan aku dalam mimpi kalian.....hahaha...


azazel alias freddy kruger

Anonymous said...

"FUCK OFF" = WELL MANNARED?

nta3 ko la dajal yg dijadualkan turun ke bumi pd akhir zaman.

binah said...

tolong jgn kutuk melayu plak
kah kah kah
td kemain lg jgn kutuk islam
nk bela islam ke nk bela melayu nih?
nabi bkn bangsa melayu bodoh pn

agak2 kalau nabi tgk betina2 gila dr kaum hang nih dia nak bela ke tak kaum sampah sarap nih?

dasar low class pny kaum..muka dh la huduh,pangai xsnonoh cm org gila ada hati nk berzikir dgn gaya2 joget sundal org melayu yg sebjik mcm org kapir

http://www.youtube.com/watch?v=PyXj1Bmwnjo

aku rasa kalau nabi idup lagi, korg nih dh jadi kapir kot...

Mohd Irfan said...

Astarafirullah'halazim.

Kami di sini terdengar cerita, dan telah melihat sendiri gambar yang membuktikan yang Salleh telah dibantai, dan dari cerita yang kami dengar, dia telah pun kembali.

Inikah sebenarnya, dakwah yang kalian cuba sampaikan? Saya dan rakan-rakan yang segelintir besarnya pernah mengaji di salah sebuah institusi pendidikan Islam terbesar dan terkenal di dunia, sememangnya kesal dengan apa yang berlaku.

Kami di sini, pernah menghubunginya sebaik isu ini terbangkit dan kami boleh katakan bahawa mereka yang mengatakan Salleh ini tak menjawab mesej-mesej mereka adalah tipu. Kerana kebanyakkan kami di sini, menerima balasannya. Dan sesungguhnya, dia dengan hormat sekali, menjawab segala persoalan yang kami ajukan. Dia juga ada memberikan pendapatnya sendiri.

Kali terakhir kami mendengar berita dan khabar darinya adalah sebelum dia berangkat ke salah satu madrasah yang kami cadangkan padanya kerana kami tahu, hal ini hanya boleh dibincangkan oleh orang-orang yang waras, dan bukannya di blog seperti ini.

Sebagai seorang saudara Muslim, saya juga percaya kepada Allah s.w.t dan saya percaya akan Nabi Muhammad s.a.w dan kitab yang diturunkanNya. Dan, sesungguhnya untuk kami di sini Salleh hanyalah seorang manusia, yang mencari akan kebenaran tentang sesuatu.

Tetapi, kalian (terutamanya, yang pertama sekali mengambil salinan kata-katanya) adalah sebenarnya orang dan golongan yang menghina Islam.

Hal ini tidak perlu digembar-gemburkan di mana-mana. Cukuplah sekadar kita menasihatinya secara baik. Pada awalnya, dia tak menutup blog dan akaun FB nya tetapi, bila terlalu ramai yang datang menyerang dengan ayat-ayat bodoh, dia mengambil keputusan untuk menutupnya. Dan, dia ada fowardkan kepada kami kebanyakkan mesej yang diterimanya itu.

Jujur, kami di sini sangat kecewa dengan tindakan kebanyakkan kalian yang menggunakan nama Islam untuk menjadi seperti hero. Sedangkan, ini adalah urusan antara dia dan Allah. Bukan tugas kita untuk menjatuhkan hukuman kepadanya.

Sebelum pemergiannya ke Madrasah, dia ada menghantar pesanan kepada saya, dan beberapa rakan yang lain dan memberitahu bahawa jika benar Islam itu, dia sendiri tak akan malu untuk mengucapkan kalimah Syahadah. Alhamdulilah kerana dia sudah pun berniat. Tetapi, apa cara yang kami gunakan? Adakah kami terus menghentamnya di blog-blog dan menuduh yang macam-macam mengenainya?

Salleh cuma inginkan kebenaran. Dia tak mahu menganuti sesuatu yang takj difahaminya. Dan, sesungguhnya bukan dia yang menghina Islam. Dia hanyalah manusia yang sedang belajar tetapi, kalian yang kebanyakkan. Kerana kalian dengan senang sekali mengajak orang lain untuk membuat umpatan tentang dirinya, tentang ibu bapanya. Dan kalian dengan jelas sekali adalah menghina imej Islam.

Pada pendapat saya, lebih baik kiranya kita memahami Islam itu sendiri sebelum kita mengamalkannya, bukan? Kerana bila kita mengenalinya dengan jelas, maka kita akan sedar tentang realitinya.

Bagi saya, saya setuju dengan Salleh yang ingin belajar. Dia bukanlah penganut yang membuta-tuli mengaku dirinya Islam tetapi, di dalam masa yang sama melakukan dosa-dosa yang mungkin lebih teruk dari Salleh.

Sedih kami mendengarkan berita tentang pemergiannya. Jika benar, maka kalian telah menyedarkan kepada ramai manusia bahawa kalian bukanlah berdakwah sebenarnya. tetapi, hanyalah melepaskan ego.

Saya mengharapkan yang saudara Salleh sempat mengucapkan kalimah Syahadah.

mohd_irfan77@yahoo.com

salleh yaacob said...

salleh gregor dah mati ke?

hana* said...

astaghfirullah..

poor Salleh..he really needs guides about Islam.

i was shocked to death when i read his comments in fb.my heart beat fast.how could he do something like that?! :(

okay..he has his own beliefs but there's no need to insulting Islam and hurt other people by his words..

he should know that it is a sensitive issue and that his fb was set to public and obviously it could make people mad.

he has his right to choose for what he believes but he has hurt other people with his insult.

and as muslims,we should take him to the right path by peace instead of violence.no need to use harsh words.do it in the righ way.

u can see that clearly.when we use harsh words,he also replies harshly.

there's no point of fighting and using harsh words and calling him shit or whatever.he just won't listen and that would make us have more sins than bless.

hmm..there's nothing i could do.i just hope that Salleh will find what he's looking for and hope that he'll finally see the beauty of Islam.

InsyaAllah..

JeBaTeRaWiS said...

Aku xpandai nak berkata2...
yang aku reti, klu aku jumpa budak ni, berderai kepala.. skali member2 dia aku bantai.. nak bertentang muka, kol aku.. aku xsabar nak juma ko..

ni no aku..

01 36 30 08 77

Anonymous said...

biar salleh and the gang kena panah petir....mati dlm kejahilan..

Anonymous said...

Two things: 1) Dia dah kata nak buat kitab sendiri.
2) Dia nak sebarkan dakyah dia n nak cari pengikut pengikut.
If that's the case, I believe action and criminal charges can be brought against him, under 'ajaran sesat', right? At the very least, the statements he and his friends made can be considered inflamatory and have the potential of inciting unrest. Why don't we lodge a police report against him? i bet you he'll be whimpering like a scared dog and pleading Allah for salvation while in police custody. Someone please do something about this abomination. Allahuakbar.

Anonymous said...

Salam....Susah la malaysia camni....rasa panas sikit nak pecah palak orang....kekuatan sebenar manusia ialah iman dan takwa....doakan jela budak tu jumpa jalan yang benar.....

Anonymous said...

dalam banyak2 wording and komen diberikan,
saya rasa mohd_irfan77@yahoo.com adaah yg paling bijaksana. dari penulis asalblog ni dan pengikut dan pembaca yg lain, semua nye menhentam dan sebagai nya.tetapi, mohd_irfan77@yahoo.com bukan sahaja telah menyedarkan kite tanggungjawab kite sebagai seorg muslim, tetapi meberitahu kepada kite bahawa apakah jalan Islam yg sebenarnya.

kudos to mohd_irfan77@yahoo.com.

btw, i read all ur blog entry, semua nye ada unsur benci and hatred.adakah itu Islam?

shima said...

duhh tak paham dengan si binah ni . tak habis2 nak mengata kaum melayu kenapa. sedangkan die pun tulis menggunakan "bahasa melayu" lagi skali saya tekankannn. "MELAYU" . duduk pun di negara "MELAYU". dan dari ape yang aku tengok cara dia menulis pun seakan2 orang melayu.

Memang tak salah kalo masing2 ada pemikiran tersendiri. tapi kita sebagai manusia kena pandai hormat orang. jaga sensitiviti antara kaum dan agama. hidup kat dunia ni bukan sorang2 jer. bila kena kutuk pandai pun nak melenting. tapi kau kutuk boleh pulak kan. hihi. =D

dan untuk MUSLIM di luar sana. anggap lah ini sebagai cabaran yang ALLAH turunkan kepada kita. cabaran untuk kita didik dan sedarkan orang2 yang macam ni. moga2 ALLAH permudahkan jalan bagi mereka untuk taubat. AMIN :))

Anonymous said...

tak baiklah kita menghina orang yg dah tak de..memanglah arwah pernah wat silap tapi kita semua pn pernah buat silap

hanya Allah yang tahu pengakhiran kita semua mcm mana

harap2 arwah sempat bertaubat sebelum dia pergi

Mohd Irfan said...

Saudara-saudaraku sekalian. Marilah kita hentikan semua ini. Tak adil jika dia sudah bertaubat, dan mungkin telah kembali ke Rahmatullah, diberikan lagi penghinaan seperti ini.

Dan, kepada yang lain; yang masih lagi marah kepadanya, apa kata kita doakan kepadanya yang baik-baik. Mungkin, itu lebih elok; untuk dia, dan untuk kita.

Kepada kawan-kawan Salleh, kalau kalian mahu berbual dengan 'tenang' bolehlah email kepada saya. Mari kita berbual.

Dan marilah kita hentikan semua ini. Sesungguhnya, kita hanyalah ciptaanNya dan kadang-kadang kita terleka sehingga kita sendiri melakukan dosa dan kesilapan.

Hari semalam adalah hari si Salleh. Mungkin, esok atau lusa hari kita?

Seungguhnya Allah itu Maha Mengetahui.

mohd_irfan77@yahoo.com

sinowa said...

salam semua...

Jika benar menurut saudara irfan yg. saudara salleh telah kembali ke rahmatullah...berita ini amat menyedihkan. Saya tak la terlalu mengikuti perkembangannya, namun sempat membaca serba sedikit penulisannya di blog. Setelah membacanya, hati sy begitu tersentuh..bukan kerana menyokong ideologinya, tapi kerana kasihan terhadap salleh yg belum menemui cahaya iman, satu kurniaan terbesar Allah kpd. makhluk2 yg terpilih. Manusia yg telah memiliki kurniaan itu harus menjaganya dan mengekalkannya dgn apa jua sekalipun. Jgn disebabkan keterlanjuran kata menyebabkan kurniaan itu ditarik semula...Na'uzubillah. Pernah terdetik di hati ini ingin bertemu dgn saudara Salleh, dan membantunya menanam dan memupuk keyakinannya yg telah hilang, namun sy sedar ilmu di dada ini tak sedalam mana dan sy harap ada insan di luar sana dgn ilmu yg lebih tinggi utk membantu saudara salleh ini. Alhamdulillah, sy sungguh bersyukur krn ada insan seperti saudara irfan yg sanggup membantu saudara salleh. Mmg benar jangkaan sy yg saudara salleh ini akan menghormati org yg menghormatinya. Jika kita membalas kata2nya dgn berhikmah, dia mungkin akn menerimanya. Jgn mudah menilai seseorg. Sama2 lah doakan agr saudara salleh sempat menemui cahaya iman dan doakan agar kita yg telah pun dikurniakan dgn cahaya iman ini agar cahaya iman ini terus berkekalan sehingga kita menemui Allah kelak.

casio said...

salleh mati dibelasah?hahaha..sapa plak yg buat cerita merapu ni?
utk mohd irfan,jgn lupa smpaikan 'salam' kt salleh tu yer..haha

Anonymous said...

Bro Casio, tak payahlah lu nak jadi agen provokasi lagi. Apa yang lu nak sebenarnya? Tak cukup ke dengan semua ni? Tak puas lagi? Apa yang kau nak betul-betul ni?

Nak berdakwah? cara mana? celah mana? Ini caranya? kalo lepas ni bnda macam ni berlaku lagi entahlah. orang-orang macam kau ni memang sepatutnya yang dimaki. kerana kau, saudara seagama kita buat benda tanpa berfikir. orang-orang macam kau nilajh.



///Alif

seiko said...

hahaha..ni la sbb membaca,tp x brfikir.ko check dulu la fact,btoi ka salleh ni mati dibelasah?igt msia ni negara yahudi ke main belasah2 org suka2?pastu ko check la dulu id mamat irfan tu.berapa byk posting dia sama pattern dlm net ni.aisey bro,ni mesti 'ayahanda' x sempat nk turun ilmu ni.hahaha.buang la line2 dayus tu,nk muntah aku tgk melayu dok suka ber'line2' ni..hahaha

Anonymous said...

seiko.. pe maksud ko yang berline-line tu??

Anonymous said...

hahaha .
mati dah kewr?
bagus la !
heyy binah nntey ko pegey neraka tlong smpaikan slam kt dye taw!
rindu la kt org pukimak mcm dye tuh!
huhuhu.
gune bhasa melayu tpi kutuk2 mlayu.
entah2 ko nie dh kaum2 afrika kot!
bile jalan nmpak gigi jer!
hahahahahahaha.
mlas nk komen pnjang2 .
elok sgat la tuh mati ..
lepas nie binah plak ikut jejak salleh ayark gelugoq ke neraka .
nntey bleyh ko smbang pnjang dgn team2 ko kt sne .
hehehehe . :))

Anonymous said...

3 line , 4 line , 5 line! hahaha.
ala , ko nie ta pham2 lak ape mksud dye . geng2 yg di sekutui oleh ayahanda , abg long , bla bla bla bla .. .. .
huhuhu.

hey binah! keturunan ko mmg sume mmg dh beli tiket awal2 ke neraka ker?
hahahaha.
besh la ko mati nntey jumpe keturunan ko sume!
ahaks .

oris said...

ko tnya la ///alif

Anonymous said...

bagus la salleh ni, innovative. Dalam byk2 bende dia nak reka agama la pulak. Macam Enstein ada cakap ada dua bende yg tiada batas :- 1) Alam semesta 2) kebodohan manusia

Anonymous said...

A'kum,

utk Irfan. AKu cuma nak sket kepastian. Boleh bagi tau tak usia arwah Salleh ni. Sbb ada info cakap umur dia 25 tahun plus minus, ada jugak yg cakap 40an (sekitar 41-42). TQ

Anonymous said...

bleh sy tau salleh tu yg pakai spek ke?

Anonymous said...

mamat ni idup lg la..sapa ckp dia dh arwah..tu sumer xnk pjg2 cter je..umur 25++,org kluang,ada tattoo kt lengan,pkai spek

Anonymous said...

saye ingin bersetujuh dengan kate2 binah pd August 25, 2010 8:10 AM.. i rase ade banyak kebenaran dlm kate2 salleh nie.. suke hati dye nk cakap ape2 kat fb dye.. korang pandai kutuk jer.. yg pastinye dye adalah seseorang yg pandai dan bijaksana. walaupun sesat..
tetapi kamu semua yg bodoh.. lg bodoh drpd dye... kite ini satu bangsa yg masih benar2 jahil. kalau pasal islam dan kaum melayu ini kita semua heboh2 tanpa mengetahui cerita yg sebenar... kalau islam itu berdasarkan komen2 yg meminta Salleh dubunuh, dan hampir semua orang inginkn nyawanya disebabkan hal kepribadiannya, maka hilanglah kemurniaan dan kedamaian yg "dikatakn" ade dlm agama ini. semua orang ade bangsa, agama dan kepercayaan masing2 dan ada hak untuk mengeluarkn fikiran masing2..
By the way, kite pun mengutuk agama2 dan bangsa2 lain.. mengatakan perkara2 menghina kepada orang yahudi. dan kalau saye tanye hampir 99% kamu semua xtahu ape2 pun tentang asal perperangan di palestin itu.. kite mengatakan israel jahat, america jahat dan sebagainya yg lebih teruk.. dan inilah perasaan mereka, rakyat biasa di negara2 itu.
Tambahan pula, agama islam yg kite katakn terhina ini telah digunakan intuk menghina agama2 lain.. jun lalu saya pergi arab saudi dengan kawan saya beragama kristian, dan dengan hinanya kitab Biblenya dirampas tanpa dikembalikn.. kalau america berbuat begitu kepada umat islam, kita semua berbuat bising, membakar bendera mereka, buat propanganda utk boycott america, beberapa mingu sebelum banjir di pakistan, taliban membunuh 2 orang beragama kristian kerana menyebar agama, tetapi islam bebas disebar di AS dan negara2 barat.
sudah tiba masa untuk kita berhenti mengukum orang dan mengambil masa untuk menyelesaikan masalah2 kita sendiri.. kedamaian dan sikap bertolak anssur yg sepatutnye ade dlm agama islam telah ditunjukkn oleh agama2 lain.. kita bajet alim dan suci tetapi tiada orang yg menegur komen annonymous pd September 1, 2010 5:08 PM yg mengejek kaum2 afrika.. Allah yg mencipta mereka begitu dan ko yang menghina ciptaan Ilahi patut masuk neraka dahulu sebelum Salleh..
Akhir kata, saya doakn Salleh bertemu jalan yg benar sebelum terlambat dan kepada semue yg doakn perkara2 buruk untuk Salleh, kecuali kalau kamu tidak pernah menghina agama dan kaum lain, moga perkara2 buruk itu menimpa kamu semue saribu ganda. Amin.

tulip said...

Look around yourself
Cant you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbit
The moon and the sun
Such perfect harmony
Lets start question in our self
Isnt this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside?
We just have to open our eyes, our hearts, and minds
If you just look bright to see the sign
We cant keep hiding from the truth
Let it take ue by surprise
Take us in the best way, Allah
Guide us in every single day, Allah
Keep us close to you
Until the end of time
Look inside yourself
Such a perfect order
Hiding in your self
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things your feelings
Can you touch it with your hands
So are they really there?
When a baby's born
So helpless and weak
And you watching him growing
So why deny whats infront of your eyes?
The biggest miracle of life

hafizudin said...

hai.
amboi depaaaa.
garangnyaaaa.
takyah la nak menentukan syurga neraka sorang2 tu.biaq pi la.yg kita ramai2 dok mai maki2 ni kita dah tau ka tempat kita nanti tang mana?
syurga ka neraka?
syurga dengan neraka tu kita punya ka senang2 nak letakkan orang yg kita tak suka dalam tu.
pakat2 nak jadi tuhan habih ka nak letak orang dalam syurga/neraka?best la mcm tu.aku nak jadi kawan baik ampa la.bodek2 sikit terus bleh masuk syurga.
sensitif sgt.lepaskan diri dulu baru nak lepaskan orang.


ada orang yg lahirnya beriman dan matinya beriman,
ada orang yang lahirnya beriman dan matinya kafir,
ada orang yang lahirnya kafir dan matinya kafir,
ada orang yang lahirnya kafir dan matinya beriman.


agak2 la kan.
kita ni kat golongan mana la yang nak judge orang ni?


hahahahahaha.

Anonymous said...

aku mat, mendoakan sesuatu keburukan kepada orang lain adalah salah.. tp mendoakan org yg sesat ke jalan yg benar, insya-Allah termakbul.. andai tiada lg jalan utk mereka yg tersesat, Allah yg membalas.. tapi!! kalau ada org cuba nak menjatuhkan Islam agama Allah, dan cuba menyesatkan orang lain dari agama Islam. bunuh jee..jihad..

tulip said...

kite tak uley nk salah kn dye..mybe dye tak dpt byk ilmu pengetahuan ttg agama...mne kite tau kn......lau dye kurang pengtahuan ttg agama,,y not we teach him?salah ke dgn cre itu..?? Islam itu kn mudah "addin yusrun"...Islam tak mengajar umatnya utk mengeluar kan kata2 yg tk baek pd someone....even pd org yg bukan Islam pun. lau ade sspe yg blaja agama..bukan ke Islam dh menggariskan 3 cre utk kite brdakwah..first,,dgn mulut..iaitu,nasihat..bukan marah2,menyupmah seranah mcm nie kwn2....yg kedua,,dgn tgn..bukan pukul,tp sebalik nya membiarkan org yg berkuasa d ssuatu kwsan itu yg mngambil tindakn..upss,tp jgn salah anggap,,ambil tindakan nie mksud dye bukan pukul memukul,,bkn ke ade cre laen slaen pukul memukul...??yg ketiga,,iaitu yg selemah2 iman,,yakni dgn hati...kite yg tak mmpu nk wt pa pe...kite berdoa sje,,moga dye mndapat hidayah drpd Allah,,n moga Allah membuka pintu hti nya utk melihat bukti kewujudan Allah..

kite tak uleh nk nafikan kewujudan Allah,,mmg kite tak uley nmpk Dia..tp cbe kwn2 fikir....lau kwn2 sakit..kwn2 uley rse kn...tp kwn2 uley tk tunjuk mne sakit tu brade....dri mne skit tu dtg...??spe yg mncipta kn akal kite utk berfikir...??spe yg mnciptakn kite..??spe yg mencipta ibu yg mlahirkan kite...???sume tu keajaiban kn....

klau d renungkn ttg alam pulak....wahh!! langit terbentang luas...tp,mcm mne langit uley brade d ats tnpa jat0h ke bawah n tnpa bergantung pd tiang2..??em..satu keajaiban bukan..??? ini lah bukti kekuasaan Nya..stiap planet bjlan atas orbitnya...tnpa berganjak sdikit pun..emm....ajaibnye...

kpd kite yg tau agama nie...jgn la kite mnjatuh kn hukum pd ssorg tu sske hati kite...kite kn cme mnusia..kite pun pnah mlakukan kesilapan,kesalahan..tak d nafikan dri sy jg bgitu...biarlah yg mnjatuhkan hukuman tu,,syurga ke neraka ke...Allah yg tentukan..stiap mnusia itu adalh lemah..kecuali..Rasulullah,yg maksum..tk pnah mlakukan dosa seumur hayat baginda,even dosa kecil pun....

kite berdoa je la...moga dye mndapat hidayah drpd Allah,,di tunjukkan jalan yg benar...

knp kite nk risau,kn Allah dh berkata dlm firmaNya yg bermaksud : "Kami (Allah) yg mnurunkn al-quran,dan Kami(Allah) jg lah yg akan memeliharany"....dh terbukti...kitab alquran nie tk uley d ubah suai,,,bah kan nk mniru pun tk uley.....Allah akan pelihara kesucian kitab alquran nie smpai hari kiamat.....

"Allah,You created everything,we belong to You,Ya Rabb we raise our hands,forever we thank You"
Alhamdulillah....

Anonymous said...

allahuakbar...astaghfirullah...kwn2..cuba sesekali kita cuba fikir...kita mungkin bole rasa angin..udara...yg membelai muka tp hakikatnya adakah kita nampak udara tersebut?? kita hanya bole rasa...tp xnmpak kan?? begitu juga allah..klo kita menghayati ISLAM...kita akan dapat rasa...walaupun kita xnmpak ALLAH...mari kita sama2 bertaubat..dan tingkatkan keimanan pada ALLAH...

Anonymous said...

ok.ok. bertenng semua. bawak mengucap.
Allah kan ada. cuba kita renung blk, kenapa dan mengapa perkara ni berlaku?
Kita yg diberi hidayah ni la yg kena bertindak. dan macam mane nak bertindak? selidik, secara hikmah dan bijaksana.

nak marah takpe.mmg patot marah. tapi dlm marah kita, doakan kita sentiasa diberi hidayah, dielakkan dari ujian sebegini, dicegah dari berpaling drpd akidah.
dan doakan agar umat2 islam dipelihara dan yang sesat kembali ke pangkal jalan.

bagi bukan agama islam,
"tiada paksaan dalam agama".
cuma hormati agama lain. baik.

Anonymous said...

dh biar mati jer budak tu...susah sgt..senyap2 ajer sudah la!! nk wat agame sdiri buat la!! nk wat kitab sdiri buat la!! xyah nk kecoh2!! xyah nk gune media internet sbg medium!! menyusahkn org nk on9 jew!! dh la menyusahkn org islam!! nyusahkn org kt blog nih nk menulis comment ko lak!! bukannyer artis pon..muke pon cam kitai, kimbet, tentelor!! chibay tol

rose said...

salam..

i agree with some of comments kt ats ne..kita ne kan manusia biasa..semua pun buat kesilapan..same goes to salleh..dia pun buat kesilapan..cuma bezanya besar atau kecik je kesilapan tue..tapi walau besar mana sekalipun kesilapan yang dia buat,bukan hak kita nak menghukum..kita pun sama2 manusia..darjat kita sama je..kecuali Rasulullah..tapi stahu saya Rasulullah yang maksum tu pun takkan jatuhkan hukuman sesuka hati melainkan dengan izin dan perintah dari Allah..so kita xda hak nak menghukum dan menghina dia..memang dia menghina Islam..saya sebagai seorang Muslim pun turut rasa tercabar..tapi kita kena think positive..kita kena tahu cara terbaik untuk menanganinya..kan ke kita boleh nasihat secara baik..macam yang kawan kita cakap,nak mencegah kemungkaran ne ada 3 cara..melalui lisan, perbuatan dan hati..gunakanlah cara ne sebaik-baik mungkin..kalau kita sendiri pun buat kesalahan,pastu orang yang tegur kita tue maki2 n hina2 kita..mesti kita pon marah kan,tak nak dengar pun apa yang org tu cakap..situasi ne sama ngan kes Salleh..cuba kita nasihatkan dia dengan cara baik..berbincang dengan dia..bertukar pandangan..kan ke cara tue lebih baik..tak payah la nak maki2..hina2..tu bukan caranya..Rasulullah sendiri pun menyebarka agama melalui keindahan akhlaknya..so apa salahnya kita contohi Rasulullah dalam hal ne..cuba nasihatkan dia..kalau dia nak dengar atau x,itu terpulang kepada dia..yang penting kita dah menajlankan tanggungjawab sesama insan untuk menasihati..selebihnya adalah urusan dia dengan Allah..kita dah berusaha semampunya..kan baik kalau kita doakan supaya dia terbuka hati dengan keindahan Islam..bukannya mendoakan keburukan untuk dia..=)

lagi satu..kan ke kita ne hidup dalam satu negara yang berbilang bangsa dan agama..so kalau boleh janganlah kita bangkitkan isu yang boleh mendatangkan sensitiviti dan perpecahan..kita nak ke negara kita ne jadi macam negara2 yang selalu berperang..rusuhan kaum sana sini..mesti semua pun xnak kan..jangan la sampai peristiwa hitam dalam sejarah negara berulang kembali..nak ke kalua negara kita isythar darurat sekali lagi..so kalau boleh la..hentikan menghina mana2 kaum atau agama sekalipun menerusi mana2 media eletronik..x ksah la FB ker,blog ke..asal yang berkaitan dengan mana2 sensitiviti,kalau boleh dan minta sangat la untuk dielakkan..

ne bukannya nak memandai-mandai..sekadar nak berkongsi lmu yang ada..=)

Anonymous said...

salam bg yg beragama islam n selamat sejahtera bg yg bkn islam....aku nk kata la ckt kt ampa smua(freethinker)lebih2 si mamat salleh...ang sedar yg nma ang sendiri pown da membwa maksud "salleh"...pasai pa yg nk membrontak ngn agama islam nie???xnmpk jln ka??xpown da rasa diri tuw besar sgt???setiap makhluk n benda mesti ada penciptanya..misalnya buku la..mna jdinya buku???siapa yg buat???mesti ada penciptanya...n agama adalah panduan hidup n menunjukkan ketamadunan seseorg tuw...setiap agama ada rules dia n knapa ada rule???sbb xnk ko rosak...sama la ngn rule kt malaysia nie??knapa xboley bwk keta atas highway laju2???sbb xnk bg ko mampos...ngerti???mgkin ang nie kurang ajaran dri ibubapamu(aku xsalah ibu yg mengandung)tp ko kne pikir sbb ape adanya agama???ang da umo pown 25(tah betol ka tidak)xkn pekara2 agama nie xreti2 lg??ko nk buat agama sendiri kn???spe yg nk jdi tuhan??engko???apa yg adew kt engko??boley ko turunkn hujan ketika manusia d'landa kemarau??boley ko turunkn rezeki ketika manusia dlm kebuluran??nk buat agama sendiri konon...hidup pown xdk panduan...aku nk kata ang nie mmg xlebih dri binatang...ang dok rasa agama islam nie menyusahkn,tp hakikatnya islam tuw mudah n benar...aku simpati betol kt ang...bkn sbb ang kna pressure ngn saudara2 seislamku...tp mak yg mengandungkn ang...mati2 dia nk lahirkn ang,nie jdinya...n to your father too..dh buat benih ingat nk elok,tp jd kot lain lak..penat2 dia cari duit bela ang smpai besar..nie dia balasan yg dpa dpt???bodo xbepikiran ang nie..
n to anonymous a.k.a fren ngn salleh nie=word yg kuar dri salleh tuw xdk yg baik pown...apa yg bagos???mmg kita xboley judge sesorang ngn sesuka ati...tp org cam ampa nie mmg da sah2 patot kna bunuh...dh la murtad,persendakn agama lak tuw...manusia skunk nie da lupa(alpa)sbb asyik ngn kebendaan,dunia n lupa pada akhirat..yg dia sebut2 hell2 tuw pecaya lak ann??bodo bangsat la korunk...ituw pown xboley pikir...yg p dok tambh sokong tuw wat pa??nmpk sgt mangkok korunk nie...korunk nie xlebih dari binatang...xdew panduan hidup n agama...sebaik2 kejadian adalah manusia...manusia akn lebih mulia lau taat kpd ALLAH,n menjadi lebih hina dri binatang lau mungkar padanya...pikir2kn lah...aku harap ampa smua(freethinker or watever)baliklah ke pangkuan jalan yg benar,sesungguhnya islam itu mudah n benar d'sisi ALLAH...
i love islam.jihad fissabilillah.

RajaBersiong said...

Banyak sangat cyber warriors, komen tumpang sekaki sini.

Komen nak bunuhla, doa mati kena petir berbagai.

If you claim he's seeking attention, why provide him with yours.
Yang dia maki orang muslim lain aku pun tak suka, tapi kalau (kononnya atheist) ini proses dia mengenali diri. Let him be.

Semua orang berfikir dan bersoal, but some are just louder than others.

"progress though conflict - chairman mao"

insanBIASA said...

salleh gregor samsa..oo salleh gregor samsa,insaf la yer.malu saya tengok awak macam ini la.takut lagi la.salleh,saya malu dan takut sebab ape tao x salleh gregor,sebab,saya umat ISLAM,saya hamba ALLAH swt,tp,saya x menjalankan tanggungjawab saya sebagai umat ISLAM salleh gregor,moga salleh gregor dan shabat duniawi beliau diberi hidayah.tidak sangka salleh berani mmberi statement begitu di FB,sudah ke salleh bersedia menghadapi akhirat.?renung2 kan la salleh.jangan la riak dan takbur.sesungguhnya salleh gregor,nikmat hanya pinjaman dari ALLAH swt salleh greg..assalamualaikum.

rexza said...

assalam & selamat sejahtera

terlintas baca jadi tertarik hati utk aku comment di sini.

pertama, suka aku menegur penggunaan ayat albaqarah 256 "tiada paksaan dalam beragama" jgnlah disalah erti. memetik ayat2 alquran biarlah penuh ayatnya agar tidak terpesong.

kedua, mendoakan laknat ke atas penzalim (dari kaum kafir /musyirikin/fasik/ musuh islam) tidak menjadi suatu kesalahan. Orang zalim boleh diumpat dan didedahkan keburukannya bahkan berdoa untuk memusnahkannya dibenarkan oleh syarak, tetapi awas kepada sesiapa yang melaknat orang tertentu kerana kita tidak tahu bagaimna akhir nyawanya, boleh jadi dia akan mati dalam keadaan iman. Zalim dalam konteks di atas terbahagi kepada beberapa bahagian iaiti berlaku zalim kepada diri sendiri, orang sekeliling(masyarakat), dan agama.

ketiga, apakah golongan atheis ini terbias dari pemikiran charles darwin yg mengatakan manusia dari monyet & tiadanya tuhan? tidak hairanlah jika golongan ini tidak berfikir menggunakan akal kerana akal hanya dikurnia kepada anak cicit adam & hawa. kekadang terlintas bagaimana evolusi seekor monyet boleh menjadi bijak menggunakan komputer tetapi tidak bijak memikir penciptanya.

mohon diberilah kesedaran kepada yg berkenaan.

Anonymous said...

sudah jatuh hukum wajib bunuh, rasa panas hati je bila baca.!!!

penamparterbang.blogspot.com

♥ helyda ♥ said...

well , da memg trangtrang dea uhh tade ajaran . kalo dea btol brani , dea spatot ny tnjol an dri . knon ny na buad kitab sndri ryte ? ite tgk cm ne kitab dea mkn dri sndri . =,=

bluEsneakers said...

saya rase salleh dah buat acct fb yg baru since die dah deactive die nye akaun...cume nak tau..adakah fb yg baru-Salleh Gregro.sebabnye salleh(fb baru)nie adalah pengikut punk kan..

Anonymous said...

saye rase salleh ni patut ditahan bawah I.S.A.....dia ni boleh membahaye kn malaysia dan agame Islam....

dewa said...

sebagai dewa, aku suka di sini untuk memberitahu yang kamu semua adalah bodoh dan tolol.

AMRAJ said...

Salam kepada semua, Nama saya Razif. Saya seorang Islam. Saya percaya kepada Allah, saya percaya kepada Quran. Selain daripada itu, saya sangsi tetapi jika diberi masa, saya akan selidik sendiri.

Pengalaman saya sebagai seorang Islam yang serba kekurangan ialah, Islam itu mudah, simple, dan menegakkan 'the freedom to think' sebab tu Allah banyak mention dalam Quran, kepada sesiapa yang berfikir.....

Saya sarankan kepada rakan2 seagama saya untuk jangan gunakan pendekatan secara paksa atau kritikan merendahkan martabat seseorang, ada pelbagai cara yang elok utk digunakan jika kita berfikir secara kreatif. pertengkaran akan menyebabkan ada pihak kalah dan ada pihak menang. Anda menang pertangkaran? hanya tuhan saja yg tahu.

Niat saya menulis komen ini hanya sekadar menyarankan rakan seagama utk bersabar dan jangan menimbulkan kekecohan, sebaliknya cubalah berkawan dengan golongan free thinkers ini, kerana 'mereka' mempunyai perspektif berbeza dan tiada yang sempurna, jika ada, x perlu Al-Quran diturunkan...

Islam yang asal saya percaya mempunyai nilai nilai suci, simple, practical. Yang menambah aduk sebenarnya adalah amalan manusia sendiri, yang bagus kita cuba amal, yg buruk kita cuba jauhkan. Kita semua manusia tidak lari dari kesilapan, peperangan biasanya berpunca dari perkara2 remeh begini, dan biasanya majoriti yg akan menang, kecuali pada zaman rasul s.a.w, sebab baginda di bantu oleh Allah sendiri.

Peace to all of you...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails